EC råder att släppa anklagelserna mot att flytta framåt

PRESSMEDDELANDE:

En utredningskommitté har rekommenderat valkommissionen (EC) att avfärda den påstådda överträdelsen av vallagsanklagelserna mot Pita Limjaroenrat, ledaren för Move Forward Party. Anklagelserna kretsade kring anklagelser om att Pita hade aktier i medieföretaget iTV när han anmälde sin kandidatur till det allmänna valet den 14 maj.

En EG-tjänsteman avslöjade att kommitténs utredning fann otillräckliga bevis för att slutgiltigt bevisa att iTV var i drift och genererade inkomster under perioden då Pita lämnade in sin valkandidatur i början av april.

Utskottet underströk kravet, enligt 151 § i vallagen, på entydiga och ovedersägliga bevis för Pitas fortsatta ägande av aktier i mediebolaget för att diskvalificera honom från valet.

EG:s generalsekreterare har tagit emot kommitténs resultat och rekommendation, och ärendet kommer att remitteras till en underkommitté för vidare utvärdering. Under denna fas kan Pita Limjaroenrat tillkallas för att avge vittnesmål inför panelen.

EG-tjänstemannen sa att underkommittén också kunde välja att skjuta upp alla beslut tills författningsdomstolen utfärdar ett beslut om Pitas parlamentariska status.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.