Inget slutdatum ännu för nästa thailändska premiärministeromröstning i parlamentet

Nationellt —

Parlamentets talman Wan Muhammad Noor Matha har ännu inte beslutat om det sista datumet för nästa omgång av Thailands premiärministeromröstning i väntan på den thailändska charterdomstolens beslut om ombudsmännens framställning.

Herr Wan förklarade att han för närvarande väntar på författningsdomstolens beslut om huruvida ombudsmannens framställning om att utreda avslaget på Pita Limjaroenrats åternominering till en PM-plats av 394 parlamentariker ska utredas eller inte.

Tingsrätten ska fatta beslut onsdagen den 16 augusti.

De 394 parlamentarikerna röstade tidigare för att inte tillåta Pita, ledare för valvinnaren Move Forward Party, från att bli omnominerad, med hänvisning till en mötesordning som hindrar samma motion från att läggas in två gånger under samma session.

Pita hävdade dock att PM-nomineringen inte styrs av en mötesordning utan snarare av konstitutionen. Hans parti lämnade sedan in en petition till ombudsmannen för att begära ett domstolsbeslut för att ogiltigförklara beslutet från de 394 parlamentariker som inte höll med om att omnominera honom för en premiärministeromröstning.

Ombudsmannen accepterade sedan framställningen och vidarebefordrade den till domstolen samt bad om att eventuell framtida PM-omröstning skulle avbrytas tills charterdomstolen kommer fram till en dom.

Mr. Wan, under tiden, sade vidare att nästa PM-omröstning kan ske antingen fredagen den 18:e eller nästa tisdag, den 22:a augusti om domstolen beslutar på ett sätt som tillåter omröstningen att fortsätta.

"Det finns flera möjliga utfall av domstolens beslut, så vi måste vänta med att se det först innan vi kan planera nästa gemensamma sammanträde för parlamentsledamöter och senatorer för att välja premiärministern," sa Wan.

Han kommer att diskutera fastställandet av omröstningsdatumet med både de övre och nedre delarna av kammaren så snart charterdomstolen fattar ett beslut, tillade Mr. Wan.

Under tiden, de politiska partierna Bhumjaithai och Pheu Thai fortsätter att rekrytera allierade för att bilda en ny regering.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/