Beredskap på plats för eventuell Thaksin-återkomst

PRESSMEDDELANDE:

Vice premiärminister Wissanu Krea-ngam avslöjade nyligen att en beredskapsplan har utarbetats i väntan på att den flyktige före detta premiärministern Thaksin Shinawatra skulle kunna återvända.

Enligt Wissanu har regeringen vidtagit åtgärder för att ta itu med situationen i händelse av att Thaksins återvänder för att ställas inför rättsliga förfaranden. Han bekräftade att olika berörda myndigheter, inklusive domstolar och kriminalvårdsavdelningen, är fullt beredda att effektivt hantera situationen.

Men vice premiärministern gjorde också en specifik begäran till Thaksin angående tidpunkten för hans potentiella återkomst, och uppmanade den tidigare premiärministern att inte välja helger eller allmänna helgdagar för sin ankomst. Han citerade den operativa dynamiken i rättssystemet, där domstolar som skulle vara ansvariga för att utse en interneringsanläggning för Thaksin inte skulle vara i drift under sådana dagar. Detta skulle kunna komplicera processen att hitta en lämplig interneringsplats för den tidigare premiärministern under sådana dagar.

Thaksin förklarade nyligen sin avsikt att återvända till Thailand den 10 augusti, vilket markerade slutet på hans självpåtagna exil. Han sköt dock senare upp sin återkomst med hänvisning till behovet av medicinska kontroller enligt läkarnas råd. Han har skjutit upp sin hemkomst vid flera tillfällen tidigare.

Thaksin har tillbringat år i självpåtagen exil. Under sin frånvaro har han dömts till ett ackumulerat fängelsestraff på 12 år i fyra separata fall av Högsta domstolens brottsavdelning för innehavare av politiska ämbeten. De juridiska utmaningarna han står inför har varit en central faktor i hans långvariga vistelse utanför landet.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.