Pheu Thai premiärministerkandidat stämmer Chuwit för anklagelser om skatteflykt

PRESSMEDDELANDE: 

Pheu Thai Partys premiärministerkandidat Srettha Thavisin har gett sin advokat i uppdrag att lämna in en stämningsansökan mot den framstående whistlebloweren Chuwit Kamolvisit för förtal. Stämningen härrör från Chuwits påståenden om att Srettha var inblandad i fall av skatteflykt från fastighetsutvecklaren Sansiri Plc.

Sretthas advokat, Winyat Chatmontri, sa att stämningen mot Chuwit inte var ett försök att mobba den senare, utan snarare ett nödvändigt steg eftersom Srettha behövde försvara sig från anklagelser mot honom.

Rättegången för ärekränkning involverar 7-8 vittnen inblandade i markförsäljning, köp och tillhörande skatter. Winyat tillade att han också var i besittning av dokumenterade bevis som kommer att presenteras vid domstolsförhandlingen. Han sa att Srettha också kommer att lämna in en förtalsprocess mot Chuwit för att kräva 500 miljoner baht i skadestånd.

Advokaten hävdade att Srettha, som var en tidigare vd för Sansiri Plc, inte var involverad i markförsäljning och köp, eftersom uppgiften var företagets markupphandlingsteams ansvar. Winyat förklarade att i Sretthas egenskap som den högsta verkställande direktören vid den tiden, gjorde han endast godkännanden av markköp baserat på siffror som presenterades för honom så att företaget kunde utnyttja fastigheten. Han tillade att skatter betalades korrekt av säljarna i enlighet med deras avtal med företaget.

Winyat sa också att ett fall där mark såldes i 12 omgångar inte innebar skatteflykt utan snarare var ett steg som togs i enlighet med "skatteplanering". Han noterade vidare att detta varken var olagligt eller en åtgärd som orsakade skada för staten.

Han påpekade att staten i allmänhet tillhandahåller kanaler för människor att planera sina skattebetalningar, som att använda livförsäkringskostnader för skatteavdrag.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.