Talmannen för det thailändska parlamentet ajournerar sitt möte under motionsinvändningar

PRESSMEDDELANDE: 

Fredagens (4 augusti) parlamentariska sammanträde ajournerades abrupt utan att diskutera en agenda om senatens makt att stödja premiärministrar.

Sammanträdet började kl. 10, en timme senare än planerat, eftersom endast 30 av 34 senatorer var närvarande, vilket förde det totala antalet parlamentariska ledamöter vid tidpunkten under beslutförhet.

Huvudagendan var från början en motion från Move Forward Party om ändring av paragraf 272 i konstitutionen, som ger senatorer befogenhet att godkänna premiärministerkandidater. Motionen togs dock inte upp under fredagens sammanträde.

Istället fick parlamentet en brådskande motion från Move Forward Party MP Rangsiman Rome, som begärde en översyn av förra månadens beslut att blockera den upprepade nomineringen av partiets premiärministerkandidat, Pita Limjaroenrat.

Husets talman Wan Muhamad Noor Matha avledde motionen och påstod att det var en upprepad motion som inte kunde diskuteras eftersom frågan är under utredning av författningsdomstolen. Vissa parlamentariska ledamöter, särskilt senatorer, motsatte sig starkt motionen, vilket ledde till att talmannen avbröt mötet.

Författningsdomstolen granskar en framställning som lämnats in av ombudsmannen, som vill få ett avgörande om huruvida parlamentets beslut om att förbjuda omnominering av Pita är konstitutionellt. Domstolen förväntas meddela om den kommer att behandla framställningen den 16 augusti, efter en försening som meddelades tidigare i veckan.

Parlamentet har också skjutit upp sin nästa premiärministeromröstning, som nu förväntas ske efter den 16 augusti, i väntan på domstolens beslut.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.