Ägare till Devastated Fireworks Warehouse misstänks vara i Malaysia

PRESSMEDDELANDE:

Efter en förödande explosion i ett fyrverkerilager som inträffade den 29 juli, som krävde 12 liv, skadade 121 personer och orsakade skador på 292 hus, sa utredarna att ägarna till lagret, identifierade som Sompong Nakul och Piyanuch Peungwirawat, har varit på flykt och är misstänks gömma sig i grannlandet Malaysia.

Enligt Narathiwat-polisen har paret inte överlämnat sig trots att de blivit kallade till förhör. Rapporter tyder på att deras verksamhet påstås vara kopplad till inflytelserika personer i provinsen, och de tros ha stöd av lokala politiker som är involverade i smugglingsaktiviteter, inklusive fyrverkerier, cigaretter, sprit, narkotika och arbetare.

Parets koppling till en tidigare incident 2016 har också väckt oro. De greps för förvaring och försäljning av 60 ton fyrverkerier och brandfarligt material utan tillstånd, men fallet togs inte till provinsdomstolen, vilket ledde till frågor om potentiell korruption och oegentligheter.

Den högprofilerade aktivisten Achariya Ruengrattanapong har krävt en grundlig utredning av omständigheterna kring explosionen av fyrverkerilager i Narathiwat-provinsen.

Achariya betonade att för att föra in fyrverkerier i Narathiwat, som regleras av ett nöddekret och lagen om inre säkerhet, krävs korrekta godkännanden, vilket ger upphov till oro för potentiella oegentligheter i processen.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.