Åsiktsredaktion: Nej, det är inte dags att oroa sig för ändringar av thailändska pensionsvisum... Ännu

Bangkok, Thailand-

Av alla våra berättelser under den senaste veckan, skickade en speciell berättelse, faktiskt bara en liten del av den övergripande berättelsen, chockvågor genom det pensionerade ex-pat-samhället och rykteskvarnen sattes i brand.

Vi hänvisar till den här artikeln om thailändsk polis som slår till mot utländska kriminella motorcykelklubbar efter att det upptäcktes att den huvudmisstänkte för det brutala mordet och styckningen av en tysk affärsman i Pattaya påstås ha varit en framstående medlem i en av dessa klubbar.

Det är inte tillslaget mot motorcykelklubbar som upprörde och störde många av våra läsare, vilket ledde till olika e-postmeddelanden och meddelanden, utan ett uttalande i artikeln som tillskrivs biträdande rikspolischef general Surachate Hakparn, utan tvekan den mest kända polisen. officer i Thailand och tidigare chef för thailändsk immigration.

Uttalandet och utdraget som skakade upp många läsare är nedan:

Biträdande rikspolischef Pol Gen Surachate Hakparn uppgav att gängmedlemmarna tenderar att gynna Thailand på grund av bristen på strikt brottsbekämpning och korrupta tjänstemän.

Han citerade den föråldrade immigrationslagen från 1979, som tillåter utlänningar över 50 år att enkelt bo i Thailand endast om de har 800,000 65,000 baht på sitt bankkonto eller ett inkomstbevis med en månadslön på minst XNUMX XNUMX baht.

Detta tenderade också att vara fallet för de misstänkta för mordet på Mack.

På grund av förekomsten av dessa farliga gäng känner sig medvetna utländska turister avskräckta från att besöka Pattaya eller investera i östra kusten, vilket orsakar enorma skador på landet, sade Pol Gen Surachate.

Således måste RTP återvinna förtroendet från turister genom att inte bara utrota dessa gäng utan även några thailändska tjänstemän som i hemlighet hjälper dem.

Som en del av ansträngningarna lovade Pol Gen Surachate att han skulle föreslå en ändring av immigrationslagen, särskilt angående förlängning av pensionsvisum, genom polischefen när en ny regering tillträder. Detta syftar till att filtrera bort dåliga människor och göra lagen till hjälp för investerare eller någon som oskyldigt vill bo i Thailand.

Vi här på TPN media ville ta en närmare titt på dessa uttalanden efter att ha försökt svara på många enskilda kommentarer och meddelanden under den senaste veckan eller så.

För det första, som en individ med stort inflytande hos både Royal Thai Immigration och Royal Thai Police, när Mr. Hakparn talar är det bäst att lyssna. Han är välkänd för många reformer och förändringar, många visserligen impopulära för utlänningar, när han är ansvarig för thailändsk immigration.

För det andra är ingenting hugget i sten för närvarande. Detta är inte ett fall av att herr Hakparn bara säger att vi höjer kraven och fattar beslutet på egen hand. Det kommer att kräva omfattande diskussioner från parlamentet och relevanta organ. Ja, vissa program som Thailand Elite ändrar sina krav individuellt, men de drivs i huvudsak helt av Thailand Tourism Authority och drivs som ett företag med en enda aktieägare, inte en regeringsplan. Vi kommer inte att beröra så mycket Elite-förändringarna, som också verkar öka de inblandade kostnaderna avsevärt, eftersom dessa förändringar påverkar en mycket mindre grupp människor än allmänna pensionsvisumändringar.

För det tredje har Thailand för närvarande bara en tillfällig regering. Sedan valet i maj har det varit fortsatt dramatik och problem med att bilda en ny regering och det verkar som om nästan varje dag är en annan juridisk utmaning eller försening, som den här vi nyligen behandlade här. Summan av kardemumman är att det för närvarande inte finns någon thailändsk premiärminister och även när detta har valts kommer det att ta lite tid att få den nya regeringen att bilda, ministrar på plats och prioriteringar anpassade.

Kommer detta att vara något att hålla ett öga på på vägen? Ja säkert. Men att oroa sig och fokusera på grundlösa spekulationer och förslag som för närvarande bara pratas utan några konkreta förändringar som föreslås till regeringen kommer bara att orsaka dig mer stress.

TPN-media kommer säkerligen att hålla koll på detta ämne och fortsätta att kommunicera alla konkreta förslag och uttalanden från relevanta tjänstemän angående visum och pensionsvisum. Vi kommer också att, som en ganska välläst publikation på både thailändska och engelska, se till att våra läsares synpunkter blir tydliga för beslutsfattare.

För nu, andas dock lite ... alla förändringar är minst sex månader ledigt och mer troligt ett år, enligt min mening. (Inte räknar eliten, igen, som i huvudsak är ett privat företag som ägs av turistmyndigheten och kan fatta sina egna oberoende beslut.)

Ha en bra helg alla.

Adam Judd

Delägare, TPN Media.

Augusti 5th, 2023

Bilder visar lägenheter och vyer pensionerade ex-klappar flyttar till Pattaya för.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.