Thailändsk ekonomi på återhämtningsväg bland klättrande turismsiffror

PRESSMEDDELANDE:

Bank of Thailand (BOT) sa i måndags (31 juli) att Thailands ekonomiska återhämtning var på rätt spår i juni då turistsektorn expanderade på grund av fler utländska turister samtidigt som exporten minskade.

BOT biträdande guvernör Chayawadee Chai-Anant sa att den ekonomiska aktiviteten sågs gradvis förbättras, driven av turism, eftersom exporten inte förväntades förbättras förrän sent på året. Hon sa också: "Under den kommande perioden bör turismen fortsätta att återhämta sig och förbli en viktig drivkraft, medan exporten sannolikt kommer att vara stabil."

BOT har förutspått ekonomisk tillväxt på 3.6 % i år och 3.8 % nästa år, drivet av turism. Förra årets tillväxt var 2.6 %. Den har förutspått 29 miljoner turistankomster i år och 35.5 miljoner 2024. Det jämfört med nästan 40 miljoner besökare under pre-pandemin 2019.

Chayawadee sa att centralbanken övervakade riskerna från en global ekonomisk nedgång och en försening av bildandet av en ny regering efter de nationella valen i maj.
Hon tillade: "Om regeringsbildningen försenas under en lång tid, skulle det sänka förtroendet."

Thailand noterade ett bytesbalansöverskott på 1.4 miljarder USD, efter ett underskott på 2.8 miljarder USD i maj. BOT sa att ekonomin förbättrades något under andra kvartalet 2023 från föregående period. Officiell BNP-data för andra kvartalet kommer att släppas den 21 augusti. Ekonomin växte med 2.7 % på året under första kvartalet.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.