Pheu Thai Party kommer att bilda en ny thailändsk regering utan Move Forward Party

FOTO: Siamrath

Nationellt —

Pheu Thai Party kommer nu att etablera en ny koalition utan Move Forward Party, vilket gör samförståndsavtalet mellan den tidigare koalitionen ogiltigt.

Flytten, som tillkännagavs idag mitt på eftermiddagen, den 2 augusti, av Pheu Thai-ledaren Chonlanan Srikaew, ansågs vara en drastisk förändring av Thailands nuvarande politiska landskap.

Chonlanan resonerade att efter att Pheu Thai fick i uppdrag av den tidigare koalitionen att hitta mer stöd i den kommande premiärministeromröstningen, stod partiet inför en återvändsgränd eftersom de flesta partier utanför koalitionen och Junta-utnämnda senatorer insisterade på att de inte skulle stödja eller rösta på koalition så länge Move Forward är en del av den.

Frågan berodde på Move Forwards plan att ändra, inte avskaffa, den kontroversiella majestätslagen, som skyddar ärekränkning mot hans kungliga majestät kungen, avslöjade Chonlanan. Move Forward ville sänka de juridiska straffen för detta brott. Chonlanan nämnde vidare att under ledning av den nya Pheu Thai-ledda koalitionen kommer de inte längre att stödja en sådan ändring på något sådant sätt eller i någon sådan form.

Enligt nästa premiärministeromröstning fredagen den 4 augusti uppgav Chonlanan det den nya koalitionen kommer att nominera affärsmannen Srettha Thavisin till sin premiärministerkandidat. Efter att regeringen har etablerats kommer de omedelbart att driva på omskrivningen av den thailändska konstitutionen med en folkvald kommitté för utarbetande av charter.

Efter att den nya stadgan trätt i kraft kommer regeringen att upplösa parlamentet för ett nytt val, avslöjade Chonlanan och tillade innan detta kunde hända, den nya regeringen kommer att hålla en folkomröstning för att fråga folket om de vill skriva om stadgan eller inte.

Även om Chonlanan inte avslöjade partierna som kommer att utgöra den nya koalitionen, bekräftade han att de tidigare etablerade samförståndsavtalen, som godkände Move Forward-ledaren Pita Limjaroenrat som premiärminister, nu är ogiltiga.

Han tillade också att det kommer att vara upp till Move Forward att bestämma om man ska rösta på Srettha Thavisin som premiärminister.

Bortsett från detta lovade Pheu Thai-ledaren med Move Forward att partiet kommer att fortsätta att driva en del av Move Forwards politik, inklusive:

  • Återupplivandet av lagförslaget om jämlikhet i äktenskap
  • Återupplivandet av den progressiva spritpropositionen
  • Reformeringen av det byråkratiska systemet, polisen, militären och rättsväsendet
  • Ersättandet av obligatorisk militär värnplikt med ett frivilligt system
  • Decentralisering, både vad gäller uppdrag och budgetering
  • Avskaffande av monopol och främjande av rättvis konkurrens inom alla branscher

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.