En närmare titt på buddhistiska fastan och dharmadagen i Thailand

Thailand -

Varje midsommar i Thailand, vanligtvis juli eller augusti, är början på den buddhistiska fastan, eller Vassa. Det exakta datumet är den första dagen av den avtagande månen i den åttonde månmånaden.

För många turister betyder det helt enkelt ingen alkoholförsäljning och om de inte har gjort sin research kan det innebära flera dagars barstängning och inga fester på semestern. Men som man kan förvänta sig är det mycket mer, särskilt i ett buddhistiskt land som Thailand där man uppskattar att 95 % av befolkningen är buddhister.

Den tvådagarsreligiösa perioden börjar med Asarnha Bucha-dagen och starten av den buddhistiska fastan, den firas årligen i år, 2023, den 1:a och 2:a augusti, med datum som varierar varje år baserat på astrologiska mönster. Detta gynnsamma tillfälle, även känt som Dharma Day, firar minnet av den första predikan som hölls av Lord Buddha, känd som "Dhammacakkappavattana Sutta", till sina första fem lärjungar efter att ha uppnått upplysning. processioner runt huvudkapellet och lyssna på predikningar av munkar. Dagen har en enorm andlig betydelse eftersom den symboliserar början på Buddhas läror och grunden för den buddhistiska klosterordningen (Sangha).

Dessutom kommer försäljning av alkohol att vara förbjuden under dessa två särskilda dagar. Alla regeringskontor och huvudbankskontor är också stängda. Detta inkluderar thailändsk immigration.

Wan Khao Phansa, eller buddhistisk fastedag, är början på tremånadersperioden under regnperioden då munkar måste stanna kvar på en viss plats som ett kloster eller tempelområde. Här kommer de att meditera, be, studera och undervisa andra unga munkar. Förr tilläts munkar inte ens lämna templet, men idag avstår de flesta munkar från att resa under denna period. Du kommer fortfarande att se dem ute under dagen.

Historiskt sett beror detta på att munkar började förbli orörliga i ett tempel under denna tid eftersom de ville undvika att döda insekter och skada jordbruksmark. Uppenbarligen gick resande munkar genom fälten och förstörde på så sätt skörden av bybor och bönder. Efter att ha fått nys om detta beslutade Buddha att för att undvika att skada grödor, skada insekter eller skada sig själva under regnperioden, skulle munkar stanna i sina tempel under dessa tre månader.

Med det sagt, traditionen går faktiskt före Buddha eftersom tidiga munkar av olika religioner i Indien hade en lång tradition av att inte resa under regnperioden för att undvika skador på grödor eller skadande insekter.

Många människor besöker tempel över hela Thailand för att erbjuda stora ljus till munkar. Thailändare gör detta av en av två anledningar, den första är att munkar en gång använde ljus för att studera efter mörkrets inbrott. Det andra skälet är att folk trodde att ett ljus skulle i gengäld göra sin egen framtid till en ljus framtid av styrka och livslängd. Under denna tid kommer människor också att erbjuda stora gula dräkter till munkarna.

Dessa tre månader är också en populär tid för thailändska pojkar och män att bli munkar. Även om många inte kommer att fortsätta leva som munkar, går de igenom denna process för att uppfylla förväntningarna från sin familj.

Som många andra helgdagar i Thailand serveras eller säljs ingen alkohol under Wan Khao Phansa. Vissa thailändare kommer, för att visa sitt engagemang för buddhismen, att helt sluta dricka under denna tremånadersperiod. Andra kommer också att avstå från tobak eller att äta kött. Vissa kommer också att stoppa all sexuell aktivitet eller sexuella relationer.

Oavsett vilket är detta en mycket speciell tid på året för troende buddhister och en som reser eller tillbringar tid i ett buddhistiskt land bör respektera det.

Ha en trygg och trevlig semester från TPN Media Thailand!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya Unplugged som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.