Thailändsk turistsektor oroar sig för potentiella gatuprotester om en ogynnsam regering tillträder

Nationellt —

Den thailändska turistsektorn är orolig för bildandet av den nya regeringen som kan bestå av partier som majoriteten inte gillar.

Sa-nga Ruengwattanakul, ordförande för Khao San Road Traders' Association, avslöjade att under den 6-dagars långa helgen var atmosfären på Bangkoks Khao San Road tyst eftersom många thailändska turister hade återvänt till sina hemprovinser.

Medan områdets nöjesställen för nattliv fortfarande var värd för utländska turister, hade stängningen av dessa platser på religiösa dagar en minimal inverkan, eftersom de flesta besökare förstod och valde att besöka andra platser under dagtid istället.

När landet gick in i lågsäsongen var den övergripande stämningen lugn och Sa-nga förväntade sig att se så mycket som 30 % minskning av antalet turister jämfört med första kvartalet 2023. Sa-nga betonade att en sådan nedgång var vanlig för lågsäsong, men uttryckte oro över den ovanliga frånvaron av turister från länder som Kina, främst skylld på strikta visumregler och en lång visumprocess för närvarande.

Angående bildandet av den nya thailändska regeringen, sa Sa-nga att han önskade att det inte skulle bli några protester oavsett hur den nya regeringen ser ut. Detta beror på att när människor går ut på gatorna i stort antal kommer utländska ambassader att utfärda reseråd som varnar turister från att besöka just det landet. Detta i sin tur påverkar i hög grad turisternas förtroende för att resa till det landet, sa han.

Samtidigt delade Weerawit Kruesombat, ordförande för Patong Entertainment Club i Phuket, en liknande uppfattning och sa att om den nya regeringen är sammansatt av partier som allmänheten inte gynnar, kan det leda till intensiva protester, även i omfattningen av flygplatsstängningar och kollektivtrafikproblem, som sett tidigare.

Weerawit sa: "Jag hoppas att landet snart kommer att se en ny regering. Om partier i regeringen avviker för mycket från den nuvarande 8-partikoalitionen befarar jag att många kanske inte accepterar det. I värsta fall kan det leda till en statskupp, vilket skulle ha en stor skadlig inverkan på ekonomin, något vi definitivt inte vill ska hända.”

I ett meddelande till den nya regeringen sa Weerawit att han vill att regeringen ska göra sitt bästa för att lösa landets ekonomi, hjälpa människor att nå sina mål och lindra levnadskostnaderna, såsom el, bränsle och dagliga produkter .

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.