Författningsdomstolen kommer att överväga en begäran om omnominering av MFP-ledare

PRESSMEDDELANDE:

Författningsdomstolen kommer att överväga godkännandet av en framställning om omnämningen av Pita Limjaroenrat, ledare för Move Forward Party (MFP), till premiärminister.

Domstolen kommer att behandla frågan den 3 augusti efter en begäran från ombudsmannen tidigare i veckan. Ombudsmannen begärde ett beslut om Pitas avslag på omnominering och bad parlamentet att skjuta upp nästa premiärministeromröstning.

Ombudsmannens beslut att begära en domstolsprövning kom efter att många klagomål lämnats in av allmänheten och parlamentsledamöter till ombudsmannens kansli. Dessa klagomål lämnades in efter det gemensamma sammanträdet mellan parlamentsledamöter och senatorer, under vilket Pitas nynominering avvisades. Ombudsmannen hävdade att avslaget bröt mot konstitutionella bestämmelser och att en rättslig prövning var nödvändig för att förhindra irreparabel skada.

Som svar på ombudsmannens begäran sköt parlamentets ordförande Wan Muhamad Noor Matha upp ytterligare en omröstning som ursprungligen var planerad till idag. Han klargjorde att beslutet att skjuta upp omröstningen inte påverkades av något försök från Pheu Thai-partiet att samla stöd för sina egna premiärministerkandidater. Uppskovet grundade sig i stället på det pågående domstolsbeslutet.

Wan indikerade att om domstolen skulle avslå framställningen kan ett nytt möte för att välja en premiärminister planeras omedelbart. Han uppgav dock att parlamentet måste få tre dagars varsel innan en sådan session hålls.

För att ta itu med oro över premiärministervalsprocessen och de militärutnämnda senatorernas mandatperiod löpte ut, anmärkte demokraternas partilistade parlamentsledamot Chuan Leekpai att urvalsprocessen sannolikt kommer att slutföras långt innan senatens femårsperiod slutar nästa maj. Vissa mindre partier inom den MFP-ledda alliansen har uppmanat att vänta på att senatens mandatperiod löper ut, så att premiärministerkandidaten kan väljas enbart av representanthuset.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.