Tidigare polischef åtalad för biometriska upphandling

PRESSMEDDELANDE:

National Anti-Corruption Commission (NACC) har meddelat sitt beslut att åtala den tidigare nationella polischefen, Pol Gen Chakthip Chaijinda, tillsammans med två högre poliser, Pol Lt-Gen Tinnapat Phummarin och Pol Maj-Gen Surapong Chaijan, i samband med en 2.1 miljarder baht biometriska upphandlingsprojekt.

Projektet syftade till att implementera ett sofistikerat biometriskt system som kan skanna ansiktsdetaljer och fingeravtryck från passagerare på stora flygplatser över hela landet.

Avgifterna handlar om tjänstemännens godkännande att förlänga leveranstiden för biometrisk utrustning till Immigration Bureau, som påstås ha gynnat leverantören. Det ursprungliga kontraktet föreskrev att leverantören skulle leverera utrustningen senast den 2 maj 2019. Tidsfristen förlängdes dock senare till den 30 juni samma år.

Förre immigrationspoliskommissarie Pol Gen Surachate Hakparn spelade en avgörande roll för att få upp frågan. Han bad Pol Gen Chakthip att avsluta det biometriska projektet, med hänvisning till sin oro över dess integritet.

Utöver fallet med biometriska upphandlingar driver NACC också åtal mot Pol Gen Chakthip och 45 andra individer i samband med ett separat 900 miljoner baht-projekt. Detta projekt fokuserade på att anskaffa 260 "smarta" polispatrullbilar under räkenskapsåren 2018-19.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.