Ombudsmannen begär thailändska charterdomstolens beslut om parlamentets beslut att blockera Pitas premiärnominering

Nationellt —

Ombudsmannens kansli måndagen den 24 juli beslutade att fråga författningsdomstolen om parlamentets beslut att blockera Pita Limjaroenrat, ledare och premiärministerkandidat för Move Forward Party, från att bli omnominerad till premiärministerrollen är konstitutionellt eller inte.

Vid en presskonferens idag avslöjade ombudsmannen för pressen att den kommer att lämna in en begäran till charterdomstolen för att fastställa konstitutionaliteten av Riksdagens beslut den 19 juli som hindrade Pita från att bli omnominerad till ledarposten.

De som röstade för att blockera Pita hänvisade till att hans nynominering bröt mot de parlamentariska reglerna som föreskriver att när ett förslag väl har avvisats av parlamentet, kan det inte läggas fram på nytt.

Pita avvisades av parlamentet, mestadels av juntautnämnda senatorer, i den första omgången av premiärministeromröstningen. Men många hävdar att nomineringen av en PM-kandidat styrs av stadgan snarare än av parlamentets förordningar, vilket leder till att ett klagomål lämnas in till ombudsmannens kontor i ett försök att ogiltigförklara parlamentets beslut.

JO begärde också att domstolen skulle skjuta upp statsministeromröstningen tills vidare.

Vid presstid har inget beslut fattats även om möten är planerade under hela veckan.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.