Antalet denguefeber ökar i 18 provinser inklusive Phuket, Chonburi och Bangkok

Nationellt —

Thailand såg en kontinuerlig ökning av fall av denguefeber i 18 provinser inklusive Chonburi, Phuket och Bangkok, rapporterade Department of Disease Control måndagen den 24 juli.

Taret Krassanairawiwong, generaldirektören för Department of Disease Control, Ministry of Public Health, höll ett onlinemöte med folkhälsotjänstemän i 30 distrikt i 18 provinser för att diskutera ökningen av denguefeberfall.

Enligt honom har fall av denguefeber upptäckts alltmer i 18 thailändska provinser under de senaste 8 veckorna, nämligen Mae Hong Son, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Phayao, Tak, Phetchaburi, Chonburi, Rayong, Chanthaburi, Trat, Ubon Ratchathani, Krabi, phuket, Songkhla, Satun, Narathiwat och Bangkok.

Dessutom har antalet fall av denguefeber under de senaste 4 veckorna överskridit det genomsnittliga antalet från de föregående 5 åren under samma period. Detta indikerar att dessa områden närmar sig kriterierna för att deklareras som denguefeberepidemizoner, sa Taret.

För att ta itu med denna fråga beordrade Taret relevanta myndigheter att tillhandahålla akademiskt stöd och resurser för att omedelbart minska antalet fall av denguefeber.

Institutionen för sjukdomskontroll samarbetar också med inrikesministeriet för att mobilisera personal för att bekämpa spridningen.

Enligt lagen om smittsamma sjukdomar från 2015 (BE 2558) har denguefeber förklarats som en smittsam sjukdom som kräver övervakning.

Om det finns ett högt och kontinuerligt antal fall av denguefeber och behov av intensifierade sjukdomsbekämpningsåtgärder, har generaldirektören för Department of Disease Control befogenhet att förklara de drabbade områdena som epidemizoner.

Inom dessa särskilda områden kan folkhälsotjänstemän gå in i hus, byggnader, platser eller fordon som misstänks eller bekräftas ha ett epidemiutbrott för att utföra övervakning och sjukdomskontrollåtgärder

De kan till exempel genomföra undersökningar av myggans häckningsplatser, eliminera häckningsplatser och spraya kemikalier för att döda myggor i hus, tempel, skolor, hotell eller andra platser där tillgången kan vara begränsad under normala omständigheter, enligt tjänstemännen.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.