Pheu Thai ska gå i spetsen för bildandet av en ny thailändsk regering istället för att gå framåt

Nationellt —

Pheu Thai Party, den näst största regeringskoalitionspartnern som försöker bilda en ny regering, tar nu ledningen för att bilda Thailands nya regering istället för Move Forward Party (MFP), valvinnaren, enligt MFP:s generalsekreterare Chaitawat Tuathon.

"Det blev uppenbart att alla institutioner som stöder den konservativa sidan försöker hindra Move Forward Party (som är progressivt) från att bilda en regering." Chitawat sa på gårdagens presskonferens klockan 11:00 den 21 juli 2023.

Chitawat fortsatte, "Huvudfrågan om Move Forward Party som stöder ändring av majestätslagen används för att undertrycka folkets val. Senaten använder det som ett skäl att inte rösta på den kandidat som fick majoriteten av rösterna. Parlamentet använde också en parlamentarisk förordning på ett sätt som stred mot stadgan.”

Den 19 juli, parlamentet röstade för att ogilla omnämningen av Pita Limjaroenrat, MFP:s enda premiärministerkandidat, till premiärminister med hänvisning till en parlamentarisk förordning. Han stängdes också av från tjänsten av författningsdomstolen på grund av sitt mål om aktieinnehav i media samma dag.

"Men även om Pita inte kan bli premiärminister, betyder det inte att bildandet av regeringen av den nuvarande koalitionen inte kommer att lyckas," tillade Chitawat.

"Det slutliga målet för Move Forward Party är att etablera en regering som kommer att sätta stopp för den konservativa juntarelaterade regeringens maktöverträdelse. Därför kommer Move Forward Party att ge möjligheten till Pheu Thai Party att leda regeringen, tillsammans med sju andra partier.”

Chitawat sa att i nästa PM-omröstning den 27 juli kommer Pheu Thai att vara den som föreslår en kandidat, vilket förväntas vara Srettha Thavisin. Pheu Thai har under tiden ännu bekräftat detta men sa att allt kommer att bli klart efter ett stort partimöte planerat till den 25 juli.
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.