Pheu Thai-ledda koalitionen motsätter sig bestämt ändring av Lese-Majeste-lagen

PRESSMEDDELANDE:

I efterdyningarna av förkastandet av Pita Limjaroenrats nominering till premiärposten, är Pheu Thai Party orubbligt i sin ståndpunkt angående lagen om majestät. Dess premiärministerkandidat Srettha Thavisin uttryckte sin besvikelse över den misslyckade nomineringen men betonade behovet av att acceptera resultatet och gå vidare.

Trots bakslaget är Pheu Thai-partiet fast beslutet att behålla paragraf 112 i strafflagen, som handlar om majestätslagen, om det skulle leda regeringen. Srettha gjorde det klart att stödet från politiska partier och senatorer beror på deras åtagande att upprätthålla denna lag. Han tillade att hans parti bestämt kommer att motsätta sig alla försök att ändra eller återkalla paragraf 112 under det kommande gemensamma sammanträdet i kammaren och senaten den 27 juli.

Många senatorer har uttryckt sitt motstånd mot att stödja en kandidat från vilken koalition som helst som inkluderar Move Forward Party om inte det senare överger sin avsikt att ändra majestätslagen. Denna hållning sätter press på Sretthas potentiella kandidatur, eftersom Pheu Thai och Move Forward Party tillsammans innehar 292 platser, vilket gör dem till väsentliga komponenter i åttapartikoalitionsalliansen med totalt 312 parlamentsledamöter.

Srettha tror att konstruktiva diskussioner potentiellt kan få ett fast stöd från senatorer för en Pheu Thai-ledd administration, och noterar att inkluderingen av Move Forward Party i koalitionen kommer att bero på de pågående förhandlingarna mellan de inblandade parterna.

För tillfället sa Srettha att han fortfarande är fast besluten att bilda nästa regering tillsammans med åttapartikoalitionen, med fokus på ekonomisk utveckling och potentiella ändringar av konstitutionen.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.