Fördjupning: Vem är Srettha Thavisin, thailändsk premiärministerkandidat

Bangkok, Thailand-

Med evenemang tidigare i veckan fast tar bort den karismatiska och populära premiärministerkandidaten Pita Limjaroenrat från Move Forward Party från att ställa upp som nästa thailändska premiärminister, vi ville profilera den mest sannolika kandidaten att läggas fram för en omröstning mellan det gemensamma thailändska parlamentet.

Den personen är nästan säker på att vara Srettha Thavisin, en framgångsrik och välrenommerad thailändsk affärsman från Pheu Thai-partiet. Han är dock också en relativt nykomling i politiken. Move Forward Party bekräftade tidigare i veckan att Pheu Thai skulle ta ledningen i att bilda en ny thailändsk regering efter att budet från Pita misslyckades.

Vi vet att många av våra läsare har hört talas om andra möjliga PM-kandidater som Pita, Anutin och Prawit under en tid, men Srettha är obekant för många av våra läsare på TPN Media så här är en profil om honom och lite om hans åsikter.

Srettha Thavisin är en thailändsk politiker och fastighetsutvecklare som är en av premiärministerkandidaterna för Pheu Thai Party i det thailändska allmänna valet 2023. Han föddes den 15 februari 1963 i Bangkok, Thailand, och har en kandidatexamen i civilingenjör från Chulalongkorn University och en Masters of Business Administration från Claremont Graduate University, USA.

Srettha var med och grundade Sansiri 1988, som blev en av de största fastighetsutvecklarna i Thailand, och fungerade som dess verkställande direktör och president tills han avgick i april 2023 för att fortsätta sin politiska karriär. Han är en känd förtrogen till både Thaksin Shinawatra och Yingluck Shinawatra, tidigare och nu exil premiärministrar i Thailand, och ses som en pro-demokrati och pro-reform kandidat. Han är gift med Pakpilai Thavisin, en specialist i anti-aging medicin, med vilken han har tre barn. Han är också en samlare av klassiska resebyxor, som de som tillverkats av Louis Vuitton.

Under Thavisins ledning expanderade Sansiri nationellt och internationellt och etablerade sig som ett välkänt namn på fastighetsmarknaden. Thavisin fortsatte med att etablera MQDC (Magnolia Quality Development Corporation), ett dotterbolag till Sansiri Group. MQDC är dedikerade till att utveckla hållbara fastigheter som fokuserar på invånarnas välbefinnande och lycka samtidigt som man säkerställer minimal påverkan på miljön.

Thavisins inflytande är inte begränsat till affärsprojekt; han bidrog också aktivt till att förbättra samhället. Som filantrop grundade han Sansiri Foundation, som stöder utbildningsinitiativ och välbefinnande för underprivilegierade barn och samhällen. Genom sin stiftelse strävade Thavisin efter att ha en positiv inverkan på samhället och betonade vikten av utbildning, hälsa och socialt ansvar.

Några av Srettha Thavisins politiska åsikter är:

  • Han vill lösa de politiska frågor som har delat Thailand i decennier, som monarkins, militärens och Shinawatra-familjens roll. Han anser att dialog och kompromisser behövs för att uppnå nationell försoning och stabilitet. Han är dock för närvarande emot att ändra Lese Majeste-lagen även om hans åsikter om detta verkar ha ändrats. Med Pitas avslag som premiärminister trots att han vunnit folkets folkomröstning, främst på grund av hans stöd för att ändra Lese Majeste-lagarna, är detta en viktig fråga.
  • Han stöder överlag den prodemokratiska och reformvänliga rörelsen som har protesterat mot den militärstödda regeringen och krävt konstitutionella förändringar. Han är dock mer moderat än Pita och stöder inte de mest extrema demonstranterna som har krävt monarkireformer, med hans fokus på ekonomin och ekonomiska reformer för att skapa bättre jämställdhet.
  • Han förespråkar ett mer decentraliserat och deltagande styrningssystem, där lokala samhällen har mer autonomi och makt att hantera sina egna angelägenheter. Han vill också främja social välfärd och miljöskydd.
  • Han är en förtrogen med både Thaksin Shinawatra och Yingluck Shinawatra, tidigare premiärministrar i Thailand som avsattes av kupper och lever i exil. Han delar deras vision om ett mer inkluderande och progressivt Thailand som respekterar mänskliga rättigheter och demokrati.
  • Sretthas politiska resa började när han gick med i Pheu Thai Party i oktober 2022. Srettha utsågs också till partiets vice ledare och ekonomiska chef.

    I april 2023 tillkännagav Srettha sin avgång från Sansiri, mitt i spekulationer om att han officiellt skulle utses till en av Pheu Thai-partiets premiärministerkandidater. Han sa att han ville ägna sin fulla tid och energi åt att tjäna landet och folket. Han sa också att han inte hade någon intressekonflikt med sin tidigare verksamhet och att han inte skulle använda sin rikedom eller inflytande för att få en orättvis fördel i politiken.

    Srettha blev så småningom en av Pheu Thai-partiets tre premiärministerkandidater, tillsammans med Thaksins yngsta dotter, Paetongtarn Shinawatra, och tidigare justitieminister Chaikasem Nitisiri. Han körde under parollen "Srettha för Thailand", och lovade att ge landet ekonomisk återhämtning, social rättvisa och nationell försoning. Han lovade också att respektera konstitutionen och monarkin och att arbeta med alla partier för det gemensamma bästa.

  • Srettha Thavisin är en man som har nått framgångar inom både näringsliv och politik, och som har en vision om ett mer inkluderande och progressivt Thailand som respekterar mänskliga rättigheter och demokrati. Han är också en man som möter många utmaningar och osäkerheter när han försöker navigera i Thailands komplexa och polariserade politiska landskap. Han är en man som kan bli Thailands nästa premiärminister, eller som kan nekas möjligheten av det militärstödda senatenablissemanget. Han är en man som har mycket på spel och som har mycket att erbjuda sitt land.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.