Pheu Thai Party framstår som ledande utmanare för att bilda ny regering

PRESSMEDDELANDE:

Pheu Thai Party har tagit ett betydande steg mot att bilda en ny regering när parlamentet avvisade ett bud på att omnominera Move Forward Party (MFP) ledare Pita Limjaroenrat för en premiärministeromröstning. Avslaget grundade sig på förordning nr 41, som förbjuder återinlämnande av en motion som redan har avslagits under samma session.

Under en lång debatt hävdade lagstiftare att Pitas tidigare nominering till positionen avslogs av parlamentet redan den 13 juli när han inte lyckades säkra den nödvändiga majoritetsomröstningen i den första omgången. Med denna utveckling har Pheu Thai-partiet positionerat sig som föregångare i kapplöpningen om att bilda en regering.

Observatörer följer nu noga om Pheu Thai kommer att fortsätta sin allians med MFP, som beskrivs i deras samförståndsavtal (MoU), eller om det kommer att försöka skapa en alternativ koalition genom att inkludera partier från den avgående regeringen och utesluta MFP.

Tre partier från den nuvarande administrationen, nämligen Bhumjaithai, Palang Pracharath och Chartthaipattana, har dock uttryckt sitt motstånd mot MFP:s plan att ändra sektion 112 i strafflagen, känd som majestätlagen. Dessa partier har gjort klart att de inte kommer att gå med i någon regering som inkluderar MFP.

Efter parlamentsbeslutet uppgav Pheu Thai-ledaren Cholnan Srikaew att partiet för närvarande upprätthåller sitt samarbete med de andra koalitionsallierade. Han indikerade att diskussioner kommer att äga rum bland de åtta koalitionsallierade angående potentiella revideringar av samförståndsavtalet och inkluderandet av ytterligare partier.

Husets talman Wan Muhamad Noor Matha har planerat nästa omgång av premiärministeromröstningen den 27 juli.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.