Företag väcker oro som MFP-ledare avstängd från parlamentet

PRESSMEDDELANDE:

Författningsdomstolens nyligen beslutade att stänga av Move Forward Party (MFP)-ledaren Pita Limjaroenrat från sina uppdrag som medlem av representanthuset har lett till farhågor inom näringslivet angående potentiella gatuprotester och inverkan på ekonomin.

Nath Vongpanich, ordförande för Central Restaurants Group (CRG), erkände att även om politiken inte direkt påverkar expansionen av restaurang- och dryckesverksamheten, är en snabb utnämning av en ny premiärminister önskvärd för att effektivt kunna styra landet. Han betonade att politisk stabilitet är en avgörande faktor för att attrahera utländska investeringar.

Praphon Potivorakhun, vice verkställande direktör för Mitsubishi Electric Kang Yong Watana, uttryckte oro över möjligheten av gatuprotester och deras potentiella negativa inverkan på landets ekonomiska återhämtning. Han varnade för att en inhemsk ekonomisk avmattning i kombination med en instabil politisk situation kan avskräcka utländska investeringar i Thailand.

Kriengkrai Thiennukul, ordförande för Federation of Thai Industries (FTI), förväntar sig att Pheu Thai Party ska leda en ny regering och initiera ekonomiska planer.

Trots denna politiska utveckling uttryckte Kriengkrai förtroende så länge processen med att etablera den nya regeringen håller sig till tidslinjen. FTI räknar med att en ny premiärminister kommer att utses under den tredje parlamentariska omröstningen. Kriengkrai betonade att alla förseningar orsakade av politiska konflikter, inklusive gatudemonstrationer från Pitas anhängare, skulle väcka oro. Sådana förseningar kan påverka nya investeringsplaner och budgetering för det kommande räkenskapsåret.

Enligt FTI väntar många företagsledare på den nya regeringens sammansättning och dess politiska inriktning innan de fattar beslut om sina investeringsprojekt. Dessutom måste Thailand påskynda budgetplaneringsprocessen för att stimulera ekonomisk återhämtning.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.