Pitas ambitioner att bli Thailands nästa premiärminister slutar

Bangkok, Thailand-

På en dag som var en bitter besvikelse för anhängare av Move Forward Party (MFP) och premiärministerkandidat Pita Limjaroenrat, avstängdes MFP:s ledare från sina uppdrag som parlamentsledamot och förvägrades chansen till en andra omröstning för att bli premiärminister.

Först kan du läsa mer om avstängningen här, den här artikeln kommer mestadels att ge en översikt över dagen i det thailändska parlamentet.

Pita Limjaroenrat, 43, och hans parti vann flest platser i representanthuset i det senaste thailändska valet och bildade en koalition med sju andra partier, inklusive Pheu Thai som var nära tvåa i antal MP-platser. Denna koalition var fast besluten att bilda en regering med Pita som premiärminister men tyvärr förhindrade flera faktorer detta.

En viktig faktor var pågående kontroverser kring medieandelar som innehas av Pita och om Pita kandiderar till premiärministern med vetskap om att dessa kan diskvalificera honom. Enligt thailändsk lag får statsminister inte inneha aktier i medieföretag. Pita uppger att dessa gick i arv och att företaget inte har varit igång på cirka femton år. Oavsett vilket skickade valkommissionen en begäran om att Charterdomstolen skulle ta ställning till denna faktor, vilket ledde till att Pita avbröt sina uppdrag som MP idag, den 19 juli 2023. Pita har femton dagar på sig att avge ett uttalande till domstolen. Om Pita döms emot kan han diskvalificeras från thailändsk politik i tio år, riskera fängelse, och hans parti kan till och med straffas eller i värsta fall upplösas.

Den andra stora faktorn var Pita misslyckad i en omröstning i parlamentet med både kammaren och Junta utnämnd, icke-vald, senaten förra veckan att bli premiärminister.

En andra omröstning för Pita föreslogs idag, men efter en hel dags debatt i parlamentet, inklusive under det dramatiska ögonblicket när Pita stängdes av, hölls en omröstning för att föreslå en andra omröstning för Pita som premiärminister. Som framgår nedan motsatte sig 394 parlamentsledamöter att Pita skulle få en andra omröstning och 312 var för. Detta avslutade i princip Pitas förhoppningar om att bli Thailands 30:e premiärminister.

Anhängare av MFP var rasande, kastade fyrverkerier och bloss nära parlamentet och planerade marscher och demonstrationer, och sa att demokratin stals av icke-valda senatorer och att partiet med flest röster från det thailändska folket, MFP, förnekades den demokratiska viljan från MFP. offentlig.

När det gäller varför senatorerna och oppositionen var emot Pita, pekade de flesta på hans och hans partis orubbliga stöd för att ändra (inte avskaffa) Lese Majeste-lagarna som skyddar kritiken kring Hans Kungliga Majestät Kungen. Detta har varit en stor polariserande fråga.

Många senatorer som motsatte sig Pita som premiärminister sa att om han hade varit villig att släppa detta förslag om ändring av Lese Majeste-lagarna skulle de överväga hans kandidatur som premiärminister. Pita vägrade dock att säga att detta skulle vara ett svek mot hans väljare.

Så vad händer härnäst? Majoritetskoalitionen kommer att återvända till ritbordet och troligen föreslå en medlem av Pheu Thai som premiärministerkandidat, troligen affärsmannen Srettha Thavisin. Ännu har dock inget officiellt meddelats. Parlamentet ska sammanträda igen i morgon, den 20 juli, och i nuläget är det oklart vad som kan hända.

Vi kommer att fortsätta att hålla dig uppdaterad här på TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.