Thailändska senatorer varnar online-trakasserare för rättsliga åtgärder när en annan premiärministeromröstning hägrar på onsdag

Nationellt —

En grupp thailändska senatorer kom ut för att varna nätanvändare för ärekränkningsprocesser efter att de enligt uppgift bombarderades med negativa kommentarer, på grund av deras beslut att inte stödja eller avstå från att rösta på Pita Limjaroenrat, en kandidat från det segerrika Move Forward Party, för positionen som Premiärminister.

Gruppen, ledd av senator Seri Suwanpanon, samlades i parlamentsbyggnaden måndagen den 17 juli för att avslöja för allmänheten att de och andra senatorer trakasseras på sociala medier av påstådda anhängare av Move Forward Party.

Seri hävdade att detta var resultatet av deras beslut att inte rösta för Pita när han blev premiärminister den 13 juli.

Trakasserarna visade hat och ilska mot senatorerna genom att hota att förbjuda deras personliga verksamhet, attackera deras familjer, förfölja dem och gå så långt som att försöka anklaga senatorer för att ha en älskarinna, sa Seri.

Detta kränkte inte bara senatorernas personliga rättigheter utan även deras familjers rättigheter, sade Seri.

Han fortsatte att några av senatorernas barn också attackerades online av trakasserarna. Detta ledde till att de drabbade senatorerna var tvungna att upprätta ett juridiskt team för att väcka ärekränkningsprocesser mot trakasserierna.

Seri avslöjade att han idag stämmer minst 2 personer för förtal. Det juridiska teamet samlar in bevis för att driva ytterligare fall. Seri uppgav att alla hade sin rätt till sin åsikt men inte att iscensätta personangrepp mot andra och deras familjemedlemmar och företag som inte var en del av den politiska situationen.

Han nämnde att när det gäller den andra omgången av premiärministeromröstningen den 19 juli bör Pita inte föreslås som kandidat igen eftersom det enligt honom bryter mot parlamentets bestämmelser. TPN Media noterar dock att Move Forward Party och deras koalition har nominerat Pita Limjaroenrat ännu en gång och håller inte med om detta, och hävdar att premiärministerns röst inte är emot reglerna om att lägga fram misslyckade åtgärder eftersom de endast gäller lagförslag och inte röster till premiärministern. .

Seri hämnades att han aldrig kommer att rösta på Move Forward Partys kandidat och även på Pheu Thai Partys om Move Forward förblir en del av koalitionen.

Å andra sidan avslöjade en av Pheu Thai-partiets premiärministerkandidater Srettha Thavisin på måndagen att han är redo att nomineras till premiärminister om Pita och Move Forward Party inte kan bilda en regering.

Han sa: "Om jag inte är redo, varför skulle jag då bli en kandidat?"

Srettha tillade dock att hans nominering fortfarande måste diskuteras inom 8-partikoalitionen. Han fortsatte med att betona behovet av ett snabbt inrättande av regeringen för att ta itu med ekonomiska frågor, såsom skyhöga levnadskostnader.

På frågan om det är möjligt att koalitionen i slutändan måste bilda regering utan Move Forward Party svarade Srettha att han inte vet.

Den andra omröstningen om premiärminister, med Pita som kandidat igen för koalitionen, kommer att äga rum onsdagen den 19 juli. Pita har varit upptagen bakom kulisserna med att personligen ringa och prata med senatorer och de som röstade nej till honom för att försöka övervinna sina rädslor och reservationer och få deras stöd.

TPN-media noterar att den mest kontroversiella delen av Pitas plattform är hans stöd för att ändra (inte avskaffa) Lese Majeste-lagen. Många av dem som röstade nej till honom sa att deras röster skulle ändras om Pita kunde släppa denna åtgärd. Pita sa dock att detta inte kommer att hända eftersom det skulle vara att förråda hans väljare.

Move Forward Party arbetar också med ett lagförslag för att juridiskt ta bort senatorernas rätt att rösta på premiärministern, som vi rapporterade här. Detta är dock en monumental uppgift och osannolikt att lyckas, säger många analytiker.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.