Analys: Thailands nästa premiärminister fortfarande osäker: Vår syn på den nuvarande situationen

Thailand-

Pita Limjaroenrat, Move Forward Partys premiärministerkandidat, säger att om han och hans parti misslyckas med att bilda nästa thailändska regering kommer han att ge chansen till sina koalitionspartners Pheu Thai Party.

Våra tidigare berättelser:

Pita Limjaroenrat, ledaren för Move Forward Party, har misslyckats med att samla tillräckligt med röster på 375 från det gemensamt sittande parlamentet, vilket resulterade i att han misslyckades i den första omgången av premiärministeromröstningen.

Efter att ha misslyckats med att pressa sin ledare Pita Limjaroenrat att bli premiärminister, planerar Move Forward Party nu att lägga fram ett lagförslag om ändring av artikel 272 i stadgan, som ger senaten befogenhet att välja en premiärminister.

Nu till vår uppdatering:

På lördag eftermiddag (15 julith) Pita släppte ett videoklipp på sociala medier. Han sa i klippet, "Tack för 324 ja-röster i det thailändska parlamentet och för att jag tror på att jag blir den 30:e thailändska premiärministern, särskilt 13 ja-röster från senatorer. Jag vet att många av dessa senatorer har mött betydande press för sitt beslut att rösta ja och lyssna på folket (Move Forward Party fick flest platser i det nyligen genomförda thailändska valet, med Pheu Thai tvåa.). Det viktigaste är att tacka de människor som har stöttat mig och Move Forward Party. Jag är ledsen att vi fortfarande inte lyckades bilda nästa thailändska regering.”

"Vi är det parti nummer ett som fick flest röster från thailändarna i det allmänna valet. Vi har ett ansvar gentemot dessa människor att bilda regering. Vi har försökt på alla möjliga sätt att följa andan av sann demokrati för att respektera människors röster. Detta är Move Forward Partys kamp tillsammans med 14 miljoner röster från thailändare för att bevisa att dessa röster är landets framtid.” Pita fortsatte i sin video.

Samtidigt är Pheu Thai-partiets premiärministerkandidater Paetongtarn Shinawatra, dotter till Thailands exil premiärminister Thaksin Shinawatra, och Mr. Srettha Thavisin. Det gick rykten om att Pheu Thai skulle lägga fram Srettha som kandidat om Pita inte kunde bilda en regering, men Srettha har varit mamma på dessa rykten, och säger att Pheu Thai för närvarande fullt ut stöder Pita som nästa premiärminister. Pheu Thai har också Chaikasem Nitisiri, en tidigare justitieminister, som kandidat men han har nyligen haft hälsoproblem och lades in på sjukhus i april och förväntas därför inte vara ett utmärkt val just nu.

Pheu Thai är en del av en åttapartikoalition som försöker bilda den nya regeringen, med den överväldigande majoriteten av medlemmarna från Move Forward och Pheu Thai.

När thailändska medier frågade Srettha om situationen när det gäller möjligheten att ställa upp honom för en formell omröstning i parlamentet om att bli premiärminister, sa han: "Jag vet ingenting om dessa rykten. Jag var inte på det senaste mötet som leddes av Pita. Vänta på den slutliga slutsatsen från åttapartialliansen, vi står bakom den nuvarande planen för Pita Limjaroenrat som statsministerkandidat, tack.”

Srettha Thavisin, Pheu Thai premiärministerkandidat.

Nästa parlamentets gemensamma session är planerad till onsdagen den 19 juli, och hittills verkar det som om Pita Limjaroenrats namn kommer att läggas fram igen för omröstning om att bli premiärminister. Han kommer att behöva 375 ja-röster för att bli nästa premiärminister. Det är dock svårt att se många senatorer eller oppositionspartier ändra sin röst till ja, så länge som Pita Limjaroenrat lovar att ändra (inte avskaffa) Lese Majeste-lagarna i Thailand. Detta har varit den primära problematiken för dem som är emot att göra Pita till statsminister, men han har hållit fast vid att inte släppa detta löfte, och hävdat att det var en del av Move Forward Partys kampanjplattform och genom att släppa detta viktiga föremål skulle de bli besviken och uppröra en betydande del av deras väljarbas.

Pita har hela tiden betonat att partiet inte planerar att avskaffa Lese Majeste utan att sänka straff och straff för eventuella lagöverträdelser så att den inte kan användas för att tysta folks åsikter. För närvarande kan domar för förtal av kungafamiljen ge upp till femton års fängelse, även för att bara ha uttryckt en negativ åsikt online.

Move Forward Party planerar också att lägga fram ett lagförslag för att ta bort makten för senatorerna, som utsetts av den tidigare militärregeringen och inte valda, att rösta på premiärminister. Detta är dock en kamp uppåt och kommer att vara svårt att få stöd för de flesta analytiker.

En annan möjlighet är att minoritetsmakten i regeringen lägger fram en kandidat för att bli premiärminister, troligen Prawit Wongsuwan eller Bhumjaithai-ledaren Anutin Charnvirakul. Båda har dock förnekat, åtminstone offentligt, att detta är en möjlighet och trots sannolikheten att den utsedda senaten röstar ja för dessa kandidater, särskilt Prawit, skulle den thailändska allmänheten sannolikt bli upprörd över detta agerande och på grund av minoritetsmakten i House skulle det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att anta några lagar, vilket i huvudsak gör detta till en lame duck-regering.

En annan möjlig lösning som vissa har föreslagit är att koalitionen fortsätter att lägga fram Pitas namn tills senatorns mandatperiod går ut i maj 2024. Analytiker på båda sidor av spektrumet har dock avfärdat detta alternativ och säger att det var ytterst viktigt att snabbt bilda en ny regering. Pita verkade själv föreslå att detta inte var en lösning tidigare idag, den 15 juli, genom att betona att snabbt bilda en ny regering var en högsta prioritet.

Samtidigt har prodemokratiska aktivister och anhängare av Move Forward Party lovat att fortsätta trycket på senatorerna att "respektera folkets röster och röst" och har arrangerat flera protester, inklusive en bilprotest på flera framstående platser i Bangkok i helgen.

Slutligen har Pita Limjaroenrat flera rättsfall på gång kring sitt innehav av medieaktier som potentiellt skulle kunna diskvalificera honom från att bli premiärminister och har blivit ett allt större problem eftersom den thailändska författningsdomstolen har lovat att granska dem. Prodemokratiska demonstranter har också blivit arga över denna aktion och hävdat att detta bara är ett sätt att försöka undvika att acceptera folkets röst och göra Pita till premiärminister.

Vi på TPN media kommer att fortsätta att hålla ett öga på den här historien när nästa omröstning i parlamentet närmar sig.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.