NACC ogillar åtal i Thai Airways korruptionsärende

FOTO: Thai Airways

PRESSMEDDELANDE:

National Anti-Corruption Commission (NACC) har avvisat anklagelserna mot den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra och tre andra i ett korruptionsfall relaterat till Thai Airways Internationals (THAI) förvärv av 10 Airbus-flygplan mellan 2003 och 2004.

Enligt en intervju av tidigare biträdande transportminister Pichet Sathirachawal har NACC lagt ner anklagelserna mot sig själv, den tidigare premiärministern, den tidigare THAI-presidenten Kanok Abhiradee och den tidigare THAI-styrelsens ordförande Thanong Bidaya.

De fyra personerna anklagades initialt för att ha underlåtit att utföra sina uppgifter i flygplansanskaffningsprocessen, som ett team av utredare trodde var misskött och innebar oetiska handlingar. Dessa anklagelser sägs ha resulterat i en betydande ökning av THAI:s skulder, vilket bidrar till flygbolagets pågående ekonomiska problem.

Mellan 2002 och 2004 godkände den tidigare premiärministerns kabinett THAI:s förslag att köpa tio A340-500 och A340-600 flygplan för totalt 53.5 miljarder baht. Upphandlingsplanen lämnades till regeringen av den förre industriministern Suriya Jungrungreangkit vid den tiden, vilket avslöjades i en utredningsrapport. Den tidigare industriministern togs bort från utredningen efter att bevis övertygade kommissionen om att han inte var inblandad i THAI:s köp av de tio planen.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.