Flytta partiet framåt för att föreslå ett lagförslag för att avskaffa senatens makt att välja thailändsk premiärminister

FOTO: Thairath

Nationellt —

Efter att ha misslyckats med att pressa sin ledare Pita Limjaroenrat att bli premiärminister, planerar Move Forward Party nu att lägga fram ett lagförslag om ändring av artikel 272 i stadgan, som ger senaten befogenhet att välja en premiärminister.

Pita fick på torsdagen bara 324 röster av de 749 rösterna från det gemensamma parlamentet och misslyckades med att bli premiärminister, eftersom han behöver minst 375 röster.

Av de 324 röster han fick kom bara 13 från senaten med 250 medlemmar.

Enligt den nuvarande konstitutionen kan senaten tillsammans välja en premiärminister med parlamentsledamöterna.

Nu har Move Forward Party, som är ledare för koalitionen som vill bilda en regering, ändrat sitt mål att ändra stadgan för att ta bort den juntautnämnda senatens befogenhet att rösta på en premiärminister för att driva på för en andra nominering av Pita.

Förslaget att ändra stadgan har i dag föreslagits till parlamentets talman Wan Muhamad Noor Matha.

För att föreslå ändringen behöver Move Forward stöd från minst 100 parlamentsledamöter. Partiet har för närvarande 151 parlamentsledamöter.

För att godkänna lagförslaget måste det dock finnas minst 1/3 av senaten eller 84 senatorer som godkänner lagförslaget.

Move Forward påpekade att eftersom många senatorer valde att avstå från att rösta på premiärministern i går, kommer de sannolikt att välja att stödja ändringen av artikel 272.

Hela ändringsprocessen kan vara klar inom fyra veckor, enligt partiet.

Move Forward Party kommer att träffa de 8 koalitionspartierna idag för att diskutera nya strategier. De hävdade också att det inte bara handlade om att göra Pita till premiärminister utan att ge senatorerna möjlighet att göra en nådig exit.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.