Tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra skjuter upp sin återkomst till Thailand på obestämd tid

FOTO: Bangkok Post

Nationellt —

Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra har skjutit upp sin hemkomst i juli på obestämd tid, enligt hans dotter Paetongtarn Shinawatra.

Paetongtarn, som är en premiärkandidat för Pheu Thai Party, avslöjade nyligen att hon pratade med sin far natten till den 11 juli och fick veta att Thaksin inte skulle återvända hem i juli som han hade meddelat.

Den tidigare premiärministern lever i självpåtagen exil i Dubai för att undvika att utsättas för rättsliga eller politiska återverkningar i sitt hemland. Han meddelade dock flera gånger under de senaste månaderna att han snart skulle göra comeback, och hävdade att det inte var politiskt utan att han bara ville träffa sina barnbarn.

Thaksins senaste comeback-löftet var i maj 2023, när han meddelade att han ville återvända före sin födelsedag den 26 juli 2023. Han uppgav återigen att det inte har något med politik att göra och att han bara ville ta hand om sina barnbarn.

Thaksin har varit borta från sin familj i nästan 17 år när han flydde från Thailand för att undvika olika rättsliga anklagelser om hans tid som premiärminister. Thaksin var en polariserande figur med nästan lika mycket stöd som motstånd mot hans politik och värderingar. Även långt efter sin avgång fortsätter han att påverka thailändsk politik idag på grund av sin blotta närvaro, trots hans ständiga uttalanden om att han inte längre har med politik att göra.

Även om hon inte gav det exakta datumet för comebacken, bekräftade Paetongtarn att hennes far fortfarande ville komma tillbaka och att tidpunkten för återkomsten inte skulle avvika nämnvärt från vad han tidigare hade sagt.

Paetongtarn betonade ännu en gång att återkomsten inte har något samband med politik.

Dock med Move Forward Party-kandidat Pita Limjaroenrat misslyckas med att få tillräckligt med röster för att bli premiärminister Igår, som vi rapporterade här, blir hon en potentiell toppkandidat att själv ta rollen som PM.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.