Move Forward Partys thailändska premiärministerkandidat Pita misslyckas i första omröstningen, andra omgången planerad till 19 juli

Nationellt —

Pita Limjaroenrat, ledaren för Move Forward Party, har misslyckats med att samla tillräckligt med röster på 375 från det gemensamt sittande parlamentet, vilket resulterade i att han misslyckades i den första omgången av premiärministeromröstningen.

Pita behövde minst 375 av 749 röster från över- och underhuset för att ta den thailändska premiärministerns kontor. Det officiella resultatet är dock att PM-hoppen bara lyckades samla 324 röster, vilket inte var hälften av parlamentet. Dessutom var endast 674 parlamentariker närvarande vid tidpunkten för omröstningen.

I den officiella sammanräkningen fick Pita 324 röster för (endast 13 senatorer), medan det fanns 182 röster emot och 199 nedlagda.

Man kan för idag dra slutsatsen att Pita fick mindre än hälften av de totala rösterna och därmed inte har valts ut till landets 30:e premiärminister. Han var den enda kandidaten som lades fram idag, den 13 juli 2023.

Den andra omröstningen är planerad till den 19 juli, med förväntningar på att majoritetskoalitionen sannolikt kommer att besluta sig för att nominera andra kandidater, som Paetongtarn Shinawatra eller Srettha Thavisin från Pheu Thai Party, det näst största partiet i koalitionen.

Pita kommer sannolikt också att nomineras en andra gång, men eftersom många senatorer, som utsågs av militärjuntan och inte valdes som riksdagsledamöter, vek emot både hans rättsfall och hans stöd för att ändra, men inte avskaffa, lagen om Lese Majeste. resultaten förväntas bli liknande för Pita om han inte gör några eftergifter. Pita har dock ständigt sagt att det inte är ett alternativ att släppa sin avsikt att ändra Lese Majeste-lagen.

Move Forward Party nominerade bara en enda kandidat, Pita, så om han inte väljs ut skulle de andra alternativen vara i Pheu Thai-partiet, vilket ger dem premiärministerposten. Nomineringarna gjordes redan i april och kan inte justeras i nuläget. Endast tidigare nominerade kandidater kan läggas fram i parlamentet för omröstning.

Ett annat alternativ är att minoritetspartierna lägger fram en kandidat, som Anutin Charnvirakul från tredje plats med MP:s Bhumjaithai-parti, men det är en osannolik väg.

Om den andra omröstningen inte kan välja en kandidat kommer en tredje omgång att äga rum den 20 juli. Om det misslyckas kommer ytterligare alternativ att övervägas och kommer att diskuteras utförligt vid den tidpunkten.

Håll utkik på TPN media för ytterligare uppdateringar om denna och alla andra berättelser.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.