Move Forward Partys premiärministerkandidat Pita Limjaroenrat är i hård kamp för ämbetet mitt i stormen av anklagelser

FOTO: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

Nationellt —

Pita Limjaroenrat, Move Forward Partys enda premiärministerkandidat, hamnar i en politiskt laddad strid när han strävar efter att tillträda posten.

Representanthusets och senatens gemensamma sammanträde sammanträdde idag, den 13 juli, för att välja Thailands 30:e premiärminister. Pita, ledaren för valvinnaren Move Forward Party, nominerades som den enda premiärministerkandidaten för i dag, med stöd från 302 husrepresentanter.

Emellertid står den PM-hoppfulla just nu inför en obeveklig anstormning av anklagelser från oppositionsfraktionen och majoriteten av överhusets ledamöter.

Några av anklagelserna är att Pita kanske inte är berättigad till tjänsten på grund av sitt aktieinnehav i iTV-media.

Enligt den thailändska stadgan får politiker inte inneha medieaktier. Valkommissionen (EC) beslutade också nyligen att fråga författningsdomstolen i denna fråga och begär att domstolen upphäver Pitas politiska plikt.

Vissa medlemmar av de 250 senatorerna använder detta påstående som en anledning att inte rösta på honom eller att avstå från sina röster. Senatorerna varnar också koalitionen för att de kan bryta mot konstitutionen om de insisterar på att stödja en okvalificerad kandidat, även om inget beslut ännu har fattats angående Pitas aktieinnehav i iTV.

Samtidigt bombarderar oppositionsfraktionen eller det tidigare regeringslägret Pita för hans avsikt att ändra majestätslagen.

De hävdar att ändringen kommer att undergräva Thailands uppskattade kungliga institution som har varit avgörande för att bygga och skydda landet sedan starten.

Istället för att fokusera på ändringsförslaget borde Move Forward-partiet fokusera på att ta itu med andra viktiga frågor som högre levnadskostnader och drogproblem, uppmanade oppositionen.

Som ett resultat kommer oppositionen inte att rösta på Pita som premiärminister.

Som svar till både överhuset och oppositionen sa Pita att han erkände oro över sin kandidatur och berömde parlamentariker för att de moget och öppet diskuterade dessa frågor inom parlamentet.

Angående anklagelserna betonade Pita att alla lagändringar bör genomföras inom ramen för det konstitutionella monarkisystemet i parlamentet, inklusive ändringen av lagen om majestät.

Han klargjorde att ändringen inte var en del av samförståndsavtalet (MOU) som undertecknats av 8-partikoalitionen, som inkluderar Move Forward Party. Följaktligen har ingen av de återstående sju partierna bestämmelser för ändringen.

När det gäller hans valbarhet nämnde Pita att författningsdomstolen ännu inte har meddelat ett avgörande i hans fall relaterat till mediaaktieinnehav. Han betonade också att han inte underrättades av valkommissionen om anklagelserna mot honom, vilket nekade honom möjligheten att försvara sig. Trots dessa utmaningar hävdade Pita bestämt att han fortfarande är fullt kvalificerad för nominering.

Han behöver 376 ja-röster för att bli premiärminister som börjar vid presstid.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.