Thai valkommission ber författningsdomstolen att stänga av och utreda premiärministerkandidaten Pita Limjaroenrat på grund av medieandelar

Thailand -

Den thailändska valkommissionen (EC) har gått med på att skicka fallet med Pitas ITV-mediaaktieinnehav till författningsdomstolen samt begärt att omedelbart stänga av Pita som medlem av det thailändska parlamentet.

Våra tidigare berättelser:

Pita Limjaroenrat, ledaren och premiärministerkandidaten för Move Forward Party, är för närvarande under utredning angående hans påstådda aktieinnehav i iTV Plc.

Nu till uppdateringen:

På onsdag (12 julith) runt 10:15 godkände valkommissionen (EC) formellt att begära att den thailändska författningsdomstolen omedelbart suspenderar Pita Limjaroenrat, som för närvarande är ledare och premiärministerkandidat för Move Forward Party, som parlamentsledamot.

Det här kommer en dag före valet till Thailands premiärminister i parlamentet i en gemensam session mellan den av Junta utsedda senaten och det valda representanthuset.

Begäran om avstängning kom efter valkommissionen (EC) onsdagen (12 julith) har beslutat att skicka fallet med utredningen om Pitas påstådda aktieinnehav i iTV Plc till författningsdomstolen.

Det har rapporterats att författningsdomstolen kommer att hålla sitt veckomöte i eftermiddag. Om valkommissionen (EC) framgångsrikt har skickat ärendet före mötestidpunkten kommer allmänheten att se om domstolen formellt kommer att besluta om begäran.

Move Forward Party släppte omedelbart ett svidande svar och hävdade att begäran och utredningen i sista minuten bröt mot valkommissionens egna regler och föreskrifter. Det har inte gjorts något formellt bestridande från EG.

TPN-media noterar att Pita fortfarande kan nomineras till premiärminister även om den är avstängd, men många senatorer och parlamentsledamöter kan välja att inte rösta på någon under en formell utredning av en thailändsk domstol.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.