Den thailändska premiärministern Prayut Chan-O-Cha avgår officiellt och går i pension från politiken

Thailand-

Den nuvarande thailändska premiärministern Prayut Chan-O-Cha har meddelat idag, den 11 juli 2023, att han officiellt avgår från Ruam Thai Sang Charts parti och politik. Detta avslutar hans nio år långa politiska karriär i Thailand som började med en kupp 2014.

Prayut kommer att tjäna sin återstående tid som premiärminister, som nästan är över när en omröstning om den nya premiärministern är inställd på torsdagen den 13 juli.

I ett kort uttalande sa Prayut att han hade "gjort sitt bästa."

Som ledare för Thailand genom en militärledd kupp och ansvarig under tumultartade år av covid-19-restriktioner och gränsstängningar var Prayut en splittrande figur och djupt impopulär bland progressiva och liberala väljare, särskilt ungdomar. Han hade dock en kärnbas av militära och royalistiska anhängare som behöll stöd för honom under hans ledarskapsperiod.

Prayut hade makten i totalt nio år och att han avgår helt öppnar Thailand för nästa kapitel som kan börja redan nu på torsdag under omröstningen om premiärministern. Den mycket karismatiska och populära föregångaren Pita Limjaroenrat önskas av många väljare att bli nästa premiärminister men detta är ingen garanti eftersom medlemmar av den Junta-utnämnda senaten har hotat att blockera hans utnämning och Pita har också ett stormmoln hängande över sig när det gäller en pågående juridisk fall kring hans innehav av medieaktier som skulle kunna diskvalificera honom som premiärminister.

Håll utkik på TPN Media för alla dina thailändska politiska täckningsbehov.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.