Det thailändska parlamentet väljer framgångsrikt talman

Nationellt —

Wan Muhamad Noor Matha från Prachachart Party har blivit utvald enhälligt att bli talman i det thailändska parlamentet.

Tisdagen den 4 juli samlades de 500 ledamöterna av representanthuset i parlamentet för att välja talman och de två vice talarna. Riksdagen hade officiellt invigts kvällen innan av Hans Kungliga Majestät Kungen och Hennes Kungliga Majestät Drottningen.

Efter en lång period av tjafs mellan de två huvudsakliga regeringskoalitionspartnerna Move Forward och Pheu Thai, kom de två så småningom överens om att de skulle rösta på Wan Muhamad som parlamentets huvudtalare. Detta gjordes som en kompromiss eftersom inget av partierna till en början skulle vika på att tillåta sin egen kandidat att vara talman i parlamentet, en viktig roll som ansvarar för att gå igenom lagstiftningen i parlamentet.

Wan Muhamad har varit talare i huset tidigare och är en av de mest framstående muslimska politikerna i Thailand, som ursprungligen kommer från Yala i djupa södern nära Malaysia. Han är 79 år gammal, född den 11 maj 1944 och har en historia av att vara rättvis och opartisk, vilket är anledningen till att alla parter så småningom kom överens om att nominera honom för att lösa det nästan sju veckor långa argumentet om vem som skulle ta rollen som talman i huset.

Som ett resultat har Wan Muhamad valts ut som ny talman i parlamentet efter att ha kört utan motstånd. Senare tackade han parlamentet på sitt Facebook-konto och sa: "Jag kommer att fullgöra mina plikter med politisk neutralitet och kommer ödmjukt att upprätthålla instruktionerna från Hans Majestät Kungen, som beviljades ledamöterna av det 26:e parlamentet den 3 juli."

Wan Muhamad är en grundare av Wahdah-gruppen, en liten lobby av muslimska politiker från södra Thailand. Han har varit involverad i thailändsk politik i decennier och har även haft roller som vice premiärminister, inrikesminister, transportministerium och andra framträdande roller. Många av dessa stod under regeringen av nu exil och kontroversiell före detta premiärminister Thaksin Shinawatra.

Han ses som en övertygad anhängare av demokrati, särskilt under de senaste åren och har hyllats för sina uttalanden nyligen mot kupper och de senaste nio åren av i huvudsak militär Junta-kontroll som ursprungligen leddes i en kupp av vaktmästarens premiärminister Prayut Chan-O-Cha.

Nästa steg efter att husets talman valdes är att sätta ett datum i parlamentet för omröstningen om premiärministern, vilket säkerligen kommer att vara något att hålla ett öga på och en händelse som vi kommer att bevaka noga här på TPN media under de kommande veckorna. Det är möjligt att hända den 13 juli eller runt.

Från och med presstid kl. 1 pågår omröstning för de vice parlamentets talmän för närvarande och kommer att uppdateras när de är klara.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.