Älskade Thai Elephant är tillbaka i Thailand

Thailand-

Operationen för att föra tillbaka en sjuk thailändsk elefant från Sri Lanka till Thailand har slutförts.

Mahouts från Thailand anlände till Sri Lanka förra månaden för att bekanta elefanten med processen inför resan. Elefanten anlände till Thailand söndagen den 2 juli 2023, som planerat.

Det rapporterades att elefanthanen hade hälsoproblem. Operationen för att föra hem honom var att få medicinsk behandling i Thailand eftersom oro väcktes över möjligheten att göra det i Sri Lanka, vilket hade orsakat ett litet diplomatiskt spott innan nationerna gick samman och kom överens om att lämna tillbaka elefanten till Thailand.

Två mahouts från Thailand anlände till Sri Lanka den 10 juni på ett uppdrag för att ta tillbaka den thailändska elefanten Sak Surin, som bodde på Dehiwala National Zoo i Sri Lanka. Elefanten hade tidigare givits som en diplomatisk gåva många år tidigare. Thailand skänker inte längre elefanter efter offentlig kritik de senaste åren.

De två mahouterna, Mr. Torachaisit Siri, och Mr. Supachai Boonkerd, från Thai Elephant Conservation Center, hade båda i uppdrag att förbereda elefanten för transport.

Deras första uppdrag var att göra elefanten bekant med sig själva, genom matning och verbala kommandon på det thailändska språket, vilket gjorde att elefanten vände sig vid sina röster och dofter. Elefanten svarade bra på de två mahouterna, utan att visa tecken på aggression.

Herr Athapol Charoenshunsa, tillförordnad generaldirektör för avdelningen för nationalparker, vilda djur och växtskydd, sa att elefanten behövde bli mer bekant med mahouterna innan han tog resan till Thailand. Elefanten svarade bra på kommandon från mahouterna att gå in i en bur som användes för flygtransporter den gångna helgen.

Elefanten anlände till Chiang Mais internationella flygplats i söndags (2 juli).

Elefanten överfördes senare till Lamphang för behandlingar. Han sägs anpassa sig till sin nya miljö och avslappnad trots den stressiga resan. Välkommen hem!

Det föregående är omskrivet från ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/