Soi Dog stödjer Phukets mål att bli den första rabiesfria provinsen i Thailand

Vår tidigare historia:

Phuket kommer officiellt att tillkännages av Department of Disease Control (DDC) som den första provinsen i Thailand som är rabiesfri.

PRESSMEDDELANDE:

Phuket-baserade Soi Dog Foundation – vars herrelösa djur CNVR-program (Catch, Neuter, Vaccinate, Return) är det största i sitt slag i världen – har ställt sig bakom det senaste tillkännagivandet av Dr. Tares Kassanairawiwong, generaldirektören för Department of Disease Kontroll, av avsikten att arbeta tillsammans med avdelningen för boskapsutveckling och avdelningen för lokal förvaltning för att göra Phuket till den första rabiesfria provinsen i Thailand.

Flera ledande myndigheter, inklusive Världshälsoorganisationen (WHO) och Global Alliance for Rabies Control (GARC), är överens om att det mest effektiva sättet att eliminera rabies hos människor är att eliminera den hos hundar. Vaccinering av 70 % av hundarna i ett område kommer att resultera i eliminering av rabies. Det är en liknande situation med att minska antalet herrelösa hundar; kastrering av 80 % av hundarna i ett område kommer att leda till en varaktig minskning av antalet, så länge ett underhållsprogram hålls uppe. Detta under förutsättning att vaccinerade och kastrerade hundar lämnas på plats för att bygga upp flockimmunitet och förhindra att nya, odöderade hundar tar över ett revir.

Soi Dogs CNVR-direktör, Dr Tuntikorn Rungpatana, säger att det är precis så här stiftelsens storskaliga program fungerar. Data som samlats in av Soi Dog indikerar att mer än 80 % av herrelösa hundar i öprovinsen redan har kastrerats och vaccinerats eftersom stiftelsen i många år har strävat efter att hjälpa till att eliminera den dödliga sjukdomen.

"Soi Dog är villig att arbeta med alla sektorer för att hjälpa till att göra Phuket till den första rabiesfria provinsen i Thailand, och vi är glada över det senaste tillkännagivandet," sade Dr. Tuntikorn.

Sedan Soi Dogs grundande 2003 har den ideella organisationen samarbetat med statliga myndigheter och den bredare allmänheten i Phuket för att ta itu med de problem som uppfattas som orsakade av herrelösa hundar och katter, inklusive inrättandet av mobila spa-/kastrerings- och vaccinationskliniker i var och en av öns underdistrikt och inrättandet av samhällsuppsökande och humana utbildningsprogram vars avsikt är att lära lokala samhällen och skolbarn hur man interagerar med herrelösa djur. Soi Dog har under många år även genomfört vaccination och regelbundna hälsokontroller av de hundar som är inhysta på det statligt drivna löshundshemmet.

Det senaste tillkännagivandet är ytterligare ett steg i rätt riktning eftersom ansträngningen att eliminera rabies endast kan bli framgångsrik genom ett bredare samarbete.

"Soi Dog Foundation erkänner att problemet med herrelösa djur inte kan lösas av en enda byrå, utan snarare kräver samarbete från alla sektorer", säger Dr Tuntikorn.

Generaldirektören för Department of Disease Control och relevanta avdelningar är planerade att hålla ett möte i Phuket i juli för att diskutera vidare, med Dr Tuntikorn som representant för Soi Dog. Ett besök på Soi Dog shelter kommer också att äga rum så att alla parter kan lära sig mer om stiftelsens CNVR-program.

Soi Dog har arbetat outtröttligt i tjugo år för att hjälpa Thailand att bli rabiesfritt, och bara förra året såg stiftelsens gemenskapsuppsökande och humana utbildningsprogram över 10,000 11,000 djur behandlade respektive nästan 14 2003 barn. Den ideella organisationen fortsätter också att öka sina ansträngningar för att eliminera rabies med den senaste expansionen av sitt CNVR-program till XNUMX lag, som täcker hela Bangkoks storstadsområde och södra thailändska provinser, och förväntar sig att passera milstolpen senare i år med en miljon hundar och katter som nåddes rikstäckande av programmet sedan XNUMX.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.