Move Forward-partiet är fortfarande övertygat om att få tillräckligt med röster i senaten för att göra Pita till premiärminister

FOTO: Matichon

Nationellt —

Pita Limjaroenrat, ledare för Move Forward Party (MFP), är fortfarande övertygad om att senaten med 250 medlemmar kommer att rösta på honom som premiärminister.

Pita, som nyligen har återhämtat sig från Covid-19-viruset, reste till parlamentet tisdagen den 27 juni tillsammans med 150 MFP-parlamentsledamöter för att rapportera sig själva till representanthusets sekretariat.

MFP-ledaren sa att han är säker på att koalitionspartnerna, som för närvarande omfattar 8 partier, har fått tillräckligt med röster från senatorerna för att han ska kunna bli landets 30:e PM.

Pitas kommentar kom efter att en frispråkig senator hånade att endast 5 senatorer av 250 kommer att rösta på Pita som premiärminister.

I dagsläget har koalitionsalliansen 312 riksdagsledamöter, men för att Pita ska kunna tillträda behöver de minst 376 röster eller ytterligare 64 röster från det gemensamma parlamentet. Premiärministerns röstningsdatum beräknas vara den 13 juli eller runt.

På frågan om hans partis policy att ändra majestätslagen, insisterade Pita på att det inte kommer att hindra honom från att bli premiärminister eftersom ändringen endast är avsedd att förhindra att lagen används som ett politiskt verktyg för att tysta oliktänkande och politisk opposition.

Han betonade MFP:s planer på att "ändra" lagen och inte "avskaffa" den.

"Senatorerna ska inte använda detta som en ursäkt för att inte rösta på mig eftersom det skulle skapa en konflikt mellan folkets röster och den kungliga institutionen, vilket är både olämpligt och farligt," sade Pita.

Han sa också han har inga farhågor om den pågående utredningen av hans medieägarfråga.

Innan PM-omröstningen äger rum dock det finns flera andra steg som måste ske. Här är en aktuell tidslinje över situationen.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.