Royal Thai Air Force planerar enligt uppgift att köpa nya stridsflygplan från Sverige efter att ha blivit avvisade av USA

FOTO: Nationen

Nationellt —

Efter att USA nyligen vägrade sälja F-35A stridsflygplan till Royal Thai Air Force (RTAF), har RTAF enligt uppgift ändrat sina planer och kommer nu att försöka förvärva flygplanet från Sverige.

Enligt en källa siktar RTAF på att skaffa ytterligare tre Gripen-jaktflygplan från Sverige för att utöka sin flotta i Wing 7 i Surat Thani-provinsen efter att ha förlorat ett i en krasch. Flygvapnet hade tidigare köpt 12 Gripens, som kostade cirka 2 miljarder baht styck.

Dessutom kommer Sverige inte bara att förse flygvapnet med önskade stridsflygplan utan även uppgradera ett radarsystem.

Radarsystemet, som har varit i drift i ett decennium, kommer att genomgå en stor uppdatering till en uppskattad kostnad av 4 miljarder baht, enligt en källa.

Källan avslöjade vidare att RTAF:s överbefälhavare, ACM Alongkorn Wannarot, ännu inte har bildat en panel för att bedöma och välja efterträdaren till kungarikets F-16 stridsflygplan, som har tjänstgjort i tre decennier.

Trots Förenta staternas förslag till RTAF att överväga att skaffa 4.5-generations stridsflygplan som F-16 Block 70 och F-15, understiger den nuvarande budgeten för räkenskapsåret 2024 det belopp som krävs för att ingå ett avtal för en sådan upphandling.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.