Thai NSC säger att undersökningar pågår i den södra folkomröstningsgruppen

PRESSMEDDELANDE:

Nationella säkerhetsrådet (NSC) har indikerat att säkerhetsbyråer för närvarande genomför utredningar av en grupp aktivister som förespråkar en folkomröstning för att upprätta en oberoende muslimsk "Patani-stat" i Thailands söder.

NSC:s generalsekreterare Gen Supoj Malaniyom sa att operationskommandot för intern säkerhet (ISOC) Region 4 Forward Office och Provincial Police Region 9 noga övervakar gruppens aktiviteter, inklusive deras närvaro på sociala medier.

Enligt general Supoj är utredningens primära fokus att fastställa om gruppen är kopplad till några separatistiska rörelser, vilket skulle vara ett brott mot konstitutionen och andra relevanta lagar. Han förklarade att utredningen pågår och leds av ISOC, och tillade att även om det kan ta lite tid att avsluta, kommer lämpliga åtgärder att vidtas baserat på tillgängliga bevis.

Som svar på frågor om potentiella inblandning av politiska partier i gruppens aktiviteter bekräftade Gen Supoj att myndigheter undersöker ärendet och kommer att svara därefter.

När det gäller gruppens krav på en offentlig folkomröstning om upprättandet av en oberoende muslimsk stat, sade general Supoj bestämt att sådana samtal inte är tillåtna enligt konstitutionen. Generallöjtnant Santi Sakultanak, befälhavare för 4:e armén, upprepade general Supojs ​​känslor genom att fördöma förslaget om en folkomröstning som grundlagsstridigt, och noterade att det utgör ett hot mot Thailands territoriella integritet och nationella säkerhet.

Seminariet innehöll anmärkningsvärda talare, inklusive Worawit Baru, vice ledare för Prachachat-partiet och parlamentsledamot för Pattani, samt Hakim Pongtigor, biträdande generalsekreterare för FAIR-partiet. Båda partierna ingår i en blivande koalition ledd av Move Forward Party, som har som mål att bilda nästa regering.

Befälhavaren för 4:e arméregionen har uttryckt oro över att unga människor i södra Thailand potentiellt manipuleras i politiska syften.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.