Oron fortsätter bland thailändsk armé över politiska frågor i södra Thailand

Befälhavaren för 4:e arméregionen har uttryckt oro över att unga människor i södra Thailand potentiellt manipuleras i politiska syften.

Hans kommentarer följer en nyligen inträffad incident där den så kallade Pelajar Bangsa "nationella studentrörelsen" var värd för ett speciellt forum med titeln "Bestämma vår egen framtid." Under evenemanget trycktes röstkort för att underlätta en offentlig omröstning om en potentiell separation från Thailand, en åtgärd som ansågs laglig av evenemangsarrangörerna. Den 4:e arméregionen noterade dock bestämt att en sådan omröstning skulle vara emot lagen och ett hot mot nationell enhet och stabilitet.

Generallöjtnant Santi Sakuntanark, befälhavare för 4:e arméregionen, kritiserade aktiviteten och angav att den är respektlös, förolämpande och en potentiell juridisk kränkning som utgör en risk för statens stabilitet. Han påpekade också att en sådan omröstning om att separera från Thailand strider mot artikel 1 i konstitutionen, som säger att "Thailand är ett odelbart kungarike."

Han noterade vidare att bland arrangörerna fanns studenter, akademiker och några politiska aktivister. Befälhavaren sa att han var oroad över att dessa ungdomar, särskilt studenter, skulle kunna påverkas och uppmuntras att engagera sig i olagliga aktiviteter av vissa grupper, i avsikt att använda dem och utbildningsinstitutioner som politiska plattformar eller för andra agendor.

Juridiska och relaterade avdelningar på kontoret för operationskommando region 4 för intern säkerhet har under tiden noggrant samlat in data, inklusive information om beteenden och kopplingar hos olika inblandade individer.

Med tanke på hur känslig situationen är förväntas ett avgörande och rättsliga åtgärder mot de inblandade inom kort. Löjtnant Santi betonade rättvisa gentemot alla parter men försäkrade att alla som befanns vara direkt involverade eller stödja sådana aktiviteter skulle åtalas enligt lagen utan undantag.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/