Den thailändska premiärministerns hoppfulla Pita fortsätter att hindras av kontrovers om aktieinnehav i media

FOTO: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

Nationellt —

Pita Limjaroenrat, ledaren och premiärministerkandidaten för Move Forward Party, är för närvarande under utredning angående hans påstådda aktieinnehav i iTV Plc. Om dessa anklagelser bevisas sanna, kan det leda till att han diskvalificeras från att överta posten som premiärminister och ett efterföljande förbud från att engagera sig i politik.

Även om valkommissionen nyligen avfärdade flera fall När det gäller innehavet av aktierna är frågan nu om Pita specifikt kandiderar som premiärminister samtidigt som han medvetet har aktierna och förstår att de kan diskvalificera honom som premiärminister, vilket till och med potentiellt kan få fängelse om han döms.

Fallet med Pitas medieinnehav uppenbarade sig efter att en medlem av den tidigare regeringen, Ruangkrai Leekitwattana, lämnade in en petition till valkommissionen (EC) och uppmanade den att inleda en utredning om Pitas innehav av 42,000 XNUMX iTV-aktier, ett medieföretag som har har stängts av från handel och dess aktier har avnoterats från Thailands börs i cirka femton år.

Enligt den thailändska konstitutionen får politiker inte inneha aktier i medieföretag. Detta är också en del av Move Forward Partys stadga.

Nu ställs frågor från båda sidor kring medieaktierna (de som stödjer och motsätter sig Pita i att ta upp premiärministerposten).

De som stöder Pita sa att statusen för iTV inte är klar då dess status övervägs i Högsta förvaltningsdomstolen. Pita innehade faktiskt iTV-aktierna som arvtagare till sin bortgångne far och hade redan överfört sådana aktier till sina släktingar för att undvika "framtida komplikationer", enligt hans förklaring.

Dessutom har flera uttalanden som verkar vara motstridiga om driften av iTV nyligen framkommit, vilket får Move Forward Party-medlemmar att tro att vissa individer specifikt försöker starta om företaget som ett sätt att blockera Pita från att kandidera som premiärminister.

Men de som motsätter sig Pita säger att sådana drag inte har någon inverkan eftersom han redan har brutit mot lagen genom att inneha aktier i iTV innan han anmälde sig till en PM-kandidatur och hävdar att han specifikt visste att detta var en diskvalifikation.

Ruangkrai Leekitwattana, en av de första personerna som lämnade in ett klagomål, påpekade också att iTV tekniskt sett fortfarande fortsatte sin medieverksamhet fram till denna dag trots sitt pågående rättsfall. Denna punkt är dock omdiskuterad eftersom företaget bara tekniskt fortfarande är igång men inte till synes fullt fungerande på grund av pågående rättsliga åtgärder.

Resultatet av utredningen kommer att få betydande konsekvenser för Pitas kandidatur och Thailands politiska framtid.

Move Forward Party vann flest MP-platser i det senaste thailändska valet och som ett resultat har Pita tydligt uttryckt sin avsikt att bli nästa premiärminister. Men detta kräver en betydande koalition av röster, inklusive i den icke-valda Junta-nominerade senaten, för att göra det vid denna tidpunkt.

Men det hindret, tillsammans med att hålla samman koalitionen, kommer senare om Pita framgångsrikt kan ta itu med den nuvarande utmaningen för mediedelning. Om Pita diskvalificeras som premiärminister är han den enda medlemmen av Move Forward som är officiellt nominerad och detta skulle i huvudsak innebära att nästa premiärminister skulle behöva komma från ett annat parti, oavsett om Move Forward vinner flest MP-platser.

För tillfället fortsätter alla att vänta och titta på medan valkommissionen överväger anklagelserna och informationen och nästa steg, när det än må vara.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.