Bästa nationella Thailand-berättelser från den senaste veckan: Pride-månadsfirande och mer

Här är en titt på de bästa NATIONAL Thailand-historierna, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från den senaste veckan, måndagen den 5 juni 2023, till söndagen den 11 juni 2023.

De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordning efter publiceringsdatum.

Låt oss komma igång och se vad de bästa berättelserna var! Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

  1. Tusentals HBTQ+-personer, deras allierade och politiska ledare marscherade genom centrala Bangkok på söndagen för att markera Pride-månaden och främja jämställdhet i den andra officiella Pride-paraden som hålls i landet.

Thailands PM-hoppfulla och ledare för Move Forward Party (MFP) Pita Limjaroenrat lovade vid ett Pride-evenemang i Bangkok att han skulle ge mandat att parlamentet röstade för lagförslaget om jämställdhet i äktenskap för HBTQ+-personer inom 100 dagar efter att han tillträdde.

Många fler pride-evenemang kommer att äga rum under hela juni.

2. En grupp cannabisanhängare meddelade att de kommer att fira den så kallade thailändska cannabisdagen framför parlamentet den 9 juni.

Den 9 juni var det ett år sedan Thailand avkriminaliserade cannabis.

3. Thailändsk polis söker efter en ung försvunnen malaysisk kvinna som har varit utan kontakt med sin mamma i flera dagar under ett besök i gränsstaden Mae Sai-distriktet i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand.

De senaste bilderna hon skickade indikerade att hon befann sig i gränsstaden Mae Sai-distriktet i Chiang Rai. Staden låg mittemot Myanmars gränsstad Tachilek. Hon är fortfarande försvunnen.

4. Den thailändska valkommissionen meddelade i kväll, den 9 juni 2023, att de har avvisat flera klagomål och framställningar mot Move Forward-partiledaren och premiärministerförhoppningen Pita Limjaroenrat kring innehavet av medieandelar, och säger att de lämnats in efter de lagliga tidsfristerna för klagomål.

Därför är frågan inte längre innehavet av aktierna utan snarare om Pita medvetet kandiderar till PM med dem och visste att de kunde diskvalificera honom. Om Pita befinns skyldig kan den riskera betydande fängelse och diskvalificeras.

5. Thai Alcohol Business Association, eller TABA, meddelade förra fredagen den 9 juni 2023 att de stöder en ändring av landets nuvarande regler för alkoholkontroll till förmån för bryggare, destillatörer, turister och konsumenter.

Förbudet mot alkoholförsäljning mellan kl. 2 och 5 har funnits i ungefär femtio år och den exakta orsaken till förbudet är oklart i dagsläget med olika skäl och myter som ofta ges av tjänstemän och invånare i Thailand.

Och det var allt för den här veckan. Tack som alltid för att du läste Pattaya News/TPN News!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.