Högskolestudenters omröstning om utbrytning i södra Thailand för att ställas inför undersökning, officer dödad i Pattani

Nationellt —

Thailändska tjänstemän förbereder sig för att undersöka en undersökning gjord av studenter i den södra gränsprovinsen Pattani, Thailand, som frågade medborgarna om de stödde idén om separerande Pattani från resten av landet.

Den kontroversiella undersökningen genomfördes under ett evenemang som arrangerades av fakulteten för statsvetenskap vid Prince of Songkla University i Pattani, som frågade åskådarna: "Håller ni med rätten för folket i Pattani att utöva sin rätt till självbestämmande inom gränserna av lagen?”

Deltagarna fick välja att rösta "Instämmer" eller "Inte håller med". Omröstningen var öppen för invånare i provinserna Pattani, Narathiwat, Yala och Songkhla, enligt rapporter.

Nyligen avslöjade general Suphot Malaniyom, generalsekreterare för National Security Council (NSC) att måndagen den 12 juni kommer NSC-rådet att hålla ett möte för att diskutera ovanstående ärende.

Han sa att mötet var ett svar på vaktmästarens premiärminister Prayut Chan-o-chas oro för att undersökningen kan leda till konflikter inom landet. Han beordrade därför en utredning för att avslöja sanningen och för att säkerställa att rättsliga åtgärder vidtas på ett rättvist sätt om de inblandade befinns skyldiga.

"Att delta i handlingen att rösta för utträde är ett brott mot lagen och kan inte genomföras. Det gynnar inte folket eftersom rollen som förtroendevalda i parlamentet, som nyligen har blivit valda, redan är ansvarig för att representera folkets önskemål och frågor och hitta lösningar inom den rättsliga ramen, säger general Suphot.

Enligt artikel 1 i konstitutionen är Thailand ett odelbart kungarike.

I en separat incident, en officer, Pol. Löjtnant Cpl. Phichak Buakaew, som arbetade på en tågstation i Pattani, sköts ner i en förbi-incident av en oidentifierad misstänkt som bar burka för att dölja sin identitet och sitt vapen.

Gärningsmannen var i en grupp om fyra. En järnvägstjänsteman skadades också av skottlossningen. De misstänkta lyckades beslagta den avlidne polisens skjutvapen och flydde från platsen.

Tjänstemän jagar fortfarande efter de misstänkta vid presstid.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.