Alkoholkontrolllagar i Thailand kommer att vara en splittande fråga under perioden efter valet

Nationellt —

Thai Alcohol Business Association, eller TABA, meddelade förra fredagen den 9 juni 2023 att de stöder en ändring av landets nuvarande regler för alkoholkontroll till förmån för bryggare, destillatörer, turister och konsumenter.

Det thailändska folkhälsoministeriet har dock föreslagit flera nya kontroversiella regler som enligt kritiker allvarligt kan skada turist- och besöksnäringen. Anhängare av förslagen hävdar att de kommer att hjälpa till att minska alkoholrelaterade problem och rattfylleri.

Khemika Ratanakul, ordförande för föreningen, sa att vissa bestämmelser i lagen om kontroll av alkoholhaltiga drycker borde ändras för att göra dem anpassade till det nuvarande sociala och ekonomiska sammanhanget, särskilt förbudet mot försäljning av alkoholhaltiga drycker mellan 2 och 5 som samt restriktioner för reklam och omnämnande eller visning av alkohol på sociala medier.

Förbudet mot alkoholförsäljning mellan kl. 2 och 5 har funnits i ungefär femtio år och den exakta orsaken till förbudet är oklart i dagsläget med olika skäl och myter som ofta ges av tjänstemän och invånare i Thailand. Lagen orsakar särskilt förvirring och besvikelse i turistområdena.

När det gäller övergripande reklamrestriktioner har dessa ofta orsakat problem genom åren med att det har skapat frågor om om någon bara postade på sina personliga sociala medier att de tog en drink med vänner var en överträdelse.

Ms Khemika lyfte fram tre nyckelområden i lagen som kräver omedelbar revidering, enligt henne. Dessa inkluderar tidsgränser för alkoholförsäljning, särskilt i turistområden, behovet av att ta itu med de skönsmässiga befogenheter som ges till myndigheterna vid tolkning av lagen, och omprövning av betydande böter som ålagts dem som inte följer relevanta brottsbekämpande föreskrifter.

Hon tog upp frågan om överdriven makt som ges till myndigheter när det gäller tolkning av lagen, och uttryckte tvivel om försäkran om opartiskhet och rättvisa i deras beslutsfattande. Hon hävdade också att brottsbekämpande myndigheter ofta använde vaga thailändska alkohollagar som ett sätt att samla in mutor och uppmuntra korruption, särskilt från barer och nattklubbar.

"Vissa regleringar är som kryphål som skadar landets turistindustri samtidigt som de tillåter mutor och korruption", sa hon. "Landet kräver tydliga och koncisa regler och det finns inget utrymme för oklarheter."

Föreningen sa att de också motsatte sig en ny version av alkoholkontrolllagen som föreslagits av det nuvarande folkhälsoministeriet, och tillade att den var för hård och kommer att förstöra både thailändska konsumenter och företagare, särskilt de som driver barer och restauranger.

Dessa förslag, noterar The Pattaya News, skulle i huvudsak innebära att konsumtion av alkohol efter midnatt på restauranger och barer skulle strida mot folkhälsoministeriets regler. Därför, oavsett lagliga stängningstider eller om en plats slutade servera alkohol vid midnatt, kan all konsumtion av alkohol på en plats leda till böter och räder av relevanta myndigheter och tjänstemän.

Förslaget har fått stor uppmärksamhet av gästfrihets- och turistorganisationer som fortfarande återhämtar sig efter Covid-19, som har kämpat i ett år för att lagligt förlänga lagliga stängningstider och alkoholdrickstider i nöjeszoner. Men anti-alkoholföreningar har ständigt bekämpat alla ändringar av lagen, även i turistområden som Pattaya och Phuket, och hävdar att det kommer att öka rattfylleri.

"Alkoholkontrollåtgärder måste skräddarsys för det aktuella sammanhanget för både försörjning och karriärer. Genom samarbete för att hitta effektiva lösningar från olika sektorer måste reglerna främja rättvis konkurrens och främja ett ansvarsfullt drickande, säger Khemika.

Thai Alcohol Business Association stöder Move Forward Partys progressiva spritlag då det kommer att skapa rättvisare regler för produktion av alkohol, ge konsumenterna mer frihet och minska korruptionen, enligt dem.

Move Forward Party stöder också att ta bort det långa förtalade alkoholförsäljningsförbudet kl. 2-5, förlänga de lagliga stängningstiderna för barer och restauranger och att göra områden som Pattaya till en 24-timmars nöjeszon enligt önskemål från nattlivsoperatörer.

Move Forward har också föreslagit att upphöra med alkoholförbud på religiösa helgdagar, säger att det kränker religionsfriheten som garanteras i den thailändska konstitutionen och skadar turism- och gästfrihetsföretagare.

En sak är säker... alkohollagar kommer säkerligen att bli en viktig politisk debatt och fråga inom en snar framtid när den nya thailändska regeringen bildas, ungefär som cannabisreglering.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.