Juni 2023 är ännu en hektisk månad full av festivaler och evenemang

PRESSMEDDELANDE:

Firandet av Visakha Bucha Day, Loeis berömda Phi Ta Khon-festival, Amazing Thailand Grand Sale 2023, Cross-Region Travel Fair, många maraton/halvmaraton och mer händer denna månad.

Tillsammans med många evenemang och festivaler som händer runt om i Thailand – inklusive Bun Luang och Phi Ta Khon Festival 2023 i Loei, Amazing Thailand Grande Sale 2023 på sex destinationer över hela landet, och många olika maraton och halvmaraton, juni månad 2023 också ser ett av de viktigaste buddhistiska datumen som observerats, detta är Visakha Bucha-dagen den 3 juni.

Visakha Bucha-dagen
Visakha Bucha Day hålls varje år på fullmånen i den sjätte månmånaden och firar Lord Buddhas födelse, upplysning och död. Den här dagen kommer buddhister att gå till templet i tillbedjan och påminnelse av Buddhas läror och sociala och andliga värden, och utföra meriter och ceremonier med levande ljus. Detta inkluderar en Wien Tien procession med levande ljus på kvällen där buddhistiska hängivna håller tända ljus i handen och går runt ett tempel tre gånger, representerande en Buddha, två hans läror och tre munkskapet.

Här är några av Visakha Bucha Day-firandet som kommer att äga rum runt om i landet:

Sukhothai 'Wien Tien Ta Khan' Visakha Bucha Day 2023
2–3 juni 2023, Wat Chang Lom, Sukhothai Historical Park, Sukhothai

Smakämnen "Wien Tien Ta Khan" procession med levande ljus äger rum kl 19.00. den 3 juni. Ordet 'Ta Khan' hänvisar till en traditionell lerlampa som är unik för den antika staden Sukhothai. Den 2 juni blir det en Khon-show om Ramayana-berättelsen och en serie föreställningar av Sukhothai College of Dramatic Arts. Den 3 juni blir det kungliga teaterföreställningar tillsammans med stjärnskådningsaktiviteter. Det kommer också att finnas lokal mat och varor till försäljning under det två dagar långa evenemanget.

Mae Hong Son Visakha Bucha-dagen 2023
2–4 juni 2023, Ban Chong Kham School och Wat Phra That Doi Kongmu, Mae Hong Son

Känd lokalt som Nataya Heng-sattha Gingala Nom Bucha Visakhaburamee, evenemanget är en traditionell ceremoni som hålls varje år i Mae Hong Son på Vesakha Bucha-dagen. Evenemanget är bland de 16 särskiljande festivaler från hela Thailand som identifierats av kulturministeriet för att marknadsföras på den internationella scenen. I linje med detta lyfter Mae Hong Son-provinsen evenemanget med ännu mer spektakulär Gingala Lanna Bird Dance som omfattar minst 200 Gingala fågeldansare, tillsammans med Gingala fågelprocessioner från nio etiska grupper i Mae Hong Son såväl som från andra norra thailändska provinser . Det finns också Gingala fågeldanstävlingar och utställningar. I hjärtat av evenemanget kommer firandet av Visakha Bucha-dagen vid Wat Phra That Doi Kongmu den 3 juni att vara en allmosa på morgonen till buddhistiska munkar, böner och meditation, och en Wien Tien levande ljus procession.

Nakhon Phanom Visakha Bucha-dagen 2023
3 juni 2023, Wat Phra That Phanom, Nakhon Phanom

Nyckelelementet i Visakha Bucha Day-firandet i Nakhon Phanom är "Khao Thip" eller Madhupayas-ris (mjölk-rispudding med honung) framställningsceremoni – en ritual som observeras i många lokala samhällen i hela Thailand på Visakha Bucha-dagen. På Wat Phra That Phanom kommer buddhistiska munkar att framföra en sång under ristillverkningsceremonin, och när ceremonin är klar kommer riset att delas mellan lokalbefolkningen för lycka och hälsa.

Kanchanaburi Visakha Bucha-dagen 2023
3 juni 2023, Wat Tha Khanun, Kanchanaburi

Wat Tha Khanun innehar Wien Tien procession med levande ljus tre gånger om året på Makha Bucha Day, Visakha Bucha Day och Asahna Bucha Day. På dessa dagar placerar templet tusentals tända lyktor eller "Pang Prathip" att skapa bokstäver eller bilder tillägnade Buddha.

Världens enda Wien Tien-ceremoni på vatten, Phayaosjön
3-5 juni 2023, Wat Tilok Aram, Phayao

Smakämnen Wien Tien eller levande ljus procession på vattnet vid Wat Tilok Aram äger rum tre gånger om året på de buddhistiska helgdagarna Makha Bucha Day, Visakha Bucha Day och Asahna Bucha Day. Här, den Wien Tien där buddhistiska hängivna håller tända ljus i handen och går runt ett tempel tre gånger görs på vatten, vilket gör det till den enda platsen i världen som har denna ceremoni. Detta beror på att Wat Tilok Aram byggdes i vattnet, på ön i mitten av Phayao Lake. På Visakha Bucha-dagen 2023 kommer ceremonin att innehålla 50 båtar som kommer att cirkla runt Wat Tilok Aram tre gånger.

Kalasin Visakha Bucha-dagen 2023
3–7 juni 2023, Phrathat Yakhu, Kamalasai District, Kalasin

Detta hålls vid provinsens landmärke Phrathat Yakhu chedi. Aktiviteter inkluderar en gudstjänstparad och ceremoni av mer än 2,290 1,600 dansare från Kalasin College of Dramatic Arts, ljus- och ljuduppträdanden och över XNUMX XNUMX traditionella Isan-flaggor eller 'tung' och traditionella Praewa och Isan-kläder på utställning som en del av firandet.

Andra evenemang och festivaler
Här är en lista – sorterad efter evenemangsdatum – över kultur-, underhållnings-, sport- och andra tillfällen som äger rum runt om i Thailand i juni utöver firandet av Visakha Bucha-dagen.

Roi Et Bun Bung Fai Festival 2023
27 maj–4 juni 2023, Suwannaphum District, Roi Et

Denna spännande och actionfyllda årliga festival fortsätter i Roi Et in i juni, där hemgjorda raketer skjuts upp i himlen i ett hisnande och bullrigt skådespel som inte får missas.

Fantastisk kulinarisk stad i Thailand
31 maj–2 juni 2023, Bangkok
9-11 juni 2023, Khon Kaen
16-18 juni 2023, Phuket
23-25 ​​juni 2023, Chanthaburi

Projektet "Amazing Thailand Culinary City" syftar till att vidareutveckla och marknadsföra Thailand som ett gastronomiskt turistmål i världsklass. Medan showen i Bangkok utgör en central scen för proffs inom gastronomisk turistindustri, är tre andra evenemang i Khon Kaen, Phuket och Chanthaburi konceptualiserade för att visa upp kulinariska upplevelser från respektive region.

Regionöverskridande resemässa
1–4 juni 2023, Queen Sirikit National Convention Center, Bangkok
23–25 juni 2023, UD Town Shopping Centre, Udon Thani

Evenemanget presenteras under konceptet "Resa genom Thailand, upplev gränslösa fördelar", och hålls för att uppmuntra till resor över regioner. Showen kommer att innehålla kampanjer och specialerbjudanden från boende, attraktioner, reseföretag och andra turistprodukter och tjänster över hela landet, samt gör-det-själv-workshops om lokal visdom från Thailands fem regioner.

Fantastisk filmfestivalupplevelse
2–4 juni 2023, Wisdom Valley, Bang Lamung District, Chon Buri

Amazing Film Festival Experience, som arrangeras för första gången, kommer att spela upp filmer på gigantiska utomhusdukar i fyra olika miljöer – vid sjön, utomhusteater, vertikal bio och skogsteater. Under evenemangets tre dagar kommer det att finnas livemusikuppträdanden med thailändska artister.

Fantastiska Phuket Plus Surf Fest 2023
2-4 juni 2023, Kamala Beach, Phuket
16-18 juni 2023, Patong Beach, Phuket
23-25 ​​juni 2023, Surin Beach, Phuket

Amazing Phuket Plus Surf Fest 2023 syftar till att marknadsföra Thailands berömda surfplatser på världsscenen och att locka fler sportturister till kungariket. Tillsammans med surftävlingarna kommer evenemanget också att innehålla mat, musik och andra fritidsaktiviteter och markerar början på surfsäsongen i Thailand.

Kör rolig frukt på Chanthaburi 2023
3 juni 2023, Chanthaburi Provincial Administration Organisation, Chanthaburi

Run Fun Fruit At Chanthaburi 2023 kommer att spegla den fruktträdgårdsatmosfär som Chanthaburi-provinsen är känd för, och omfattar ett 10 km minimaraton och 5 km Fun Run.

Krabi Music Coffee & Craft #2
3, 4, 10, 11 juni 2023, Krabi stad vid vattnet och Khao Khanap Nam, Krabi

Krabi Music Coffee & Craft #2 har olika smaker och typer av kaffe som kan avnjutas i en vänlig och pittoresk miljö, tillsammans med tillhörande musik och konst och hantverk att prova, från 11.00-18.00. på varje dag.

Fantastisk thailändsk smak @Rayong
3-5 juni 2023, Rayong

Eventet Amazing Thai Taste@Rayong är ett av tre liknande evenemang som hålls för att främja bilden av thailändsk mat, en av Thailands 5F soft-power foundations. De andra är Amazing Thai Taste@Chiang Mai som äger rum i juli och Amazing Thai Taste@Udon i augusti.

Bangkok Pride 2023
4 juni 2023, Pathumwan Intersection till Ratchaprasong Intersection, Bangkok

Evenemanget är vänligt för alla kön och åldrar och kommer att presentera Thailands längsta regnbågsflagga, som representerar jämställdheten för HBTQ+-gemenskapen, och för första gången kommer det att finnas Pride Stage för att fira könsmångfald framför centralwOrld från 14.00-20.00.

Chumphon Night Run 2023
4 juni 2023, Chumphon City Pillar Shrine, Chumphon

Chumphon Night Run 2023 har ett 12 km minimarathon och 5.1 km nöjeslopp, med start- och mållinjen på Paramindramakha Road framför Chumphon City Pillar Shrine. Att lägga till atmosfären i evenemanget kommer att vara dekorativ belysning, kroppsmålningsaktiviteter och musik av lokala artister.

Geopark och fossilfestival 2023
8-10 juni 2023, Central Korat, Nakhon Ratchasima

För att fira deklarationen av Khorat national geopark och Khorat UNECSO Global Geopark, arrangeras evenemanget en kreativ klädtävling och tävlingar med fokus på leksaksskapande från det "fossila landet Isan", bästa maten från geoparkens land naturskyddsområde, bästa idéer för geopark go green community-produkter och andra fossilrelaterade teman.

Suphan Buri Music Craft & Folk Art Festival 2023
9-13 juni 2023, Wat Pa Lelai, Suphan Buri

Suphan buri är stolt över att vara en kreativ musikstad, och är ursprunget till fem musikgenrer i thailändsk stil, inklusive gammaldags thailändsk sång, thailändsk folksång, thailändsk countrylåt, modern thailändsk folksång och thailändsk stråkpoprocksång. Sålunda visar festivalen upp denna unika provins med en rad musikframträdanden av alla musikgenrer i thailändsk stil, kulturella framträdanden, akademiska föredrag, 'Wai Khru' ceremoni, en konstmarknad, en mässa med kulturprodukter från 25 provinser i de centrala och östra regionerna i Thailand och en etnisk kulturparad. Evenemanget inkluderar också aktiviteter för att visa respekt för den vördade Luang Pho To-bilden av Suphan Buri-provinsen och allmosor till munkar.

Laguna Phuket Marathon 2023
10-11 juni 2023, Laguna Phuket

Det ledande maratonloppet i Thailand och Phukets största sportevenemang, Supersports Laguna Phuket Marathon är certifierat av Association of International Marathons and Distance Races och är ett kvalificeringsevenemang för Boston Marathon. I år äger 10.5 km, 5 km och 2 km Kids Run rum på morgonen den 10 juni. Maraton- och maratonstafetten samt halvmaraton kommer att äga rum den 11 juni.

Bangkok Airways Samui halvmaraton
11 juni 2023, Phru Chaweng, Samui, Surat Thani

Evenemanget omfattar 21 km halvmaraton, 10 km och 5 km lopp genom Samuis pittoreska ölandskap. Utöver racing finns det också olika aktiviteter och evenemang, inklusive livemusik och mat och dryck till försäljning.

Hua Hin Marathon 2023
11 juni 2023, Hua Hin, Prachuap Khiri Khan

Den tredje upplagan av Hua Hin Marathon, som startar och slutar vid Khao Krailas-templet, har ett 42.195 km Marathon, 21 km Halvmarathon, 10.5 km Mini Marathon och 5 km Fun Run som alla inkluderar stranden på sina respektive rutter.

Cafe Run Rally 2023
11 juni 2023, Hat Yai, Songkhla

Café Run Rally handlar om att ha kul och stanna så ofta du vill längs 12 km på vägen för att uppleva de ekoturismaktiviteter som erbjuds i Baan Thung Jung Community of Pha Thong sub-distrikt, såväl som det pittoreska landskapet och naturliga omgivningar.

Fantastisk Thailand Grand Sale 2023
15 juni-15 augusti 2023
Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Udon Thani, Chon Buri (Pattaya), Songkhla (Hat Yai)

Det här främsta årliga evenemanget erbjuder rabatter på shopping, äta, flyga och resa och andra privilegier på deltagande butiker och anläggningar i Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Udon Thani, Chon Buri (Pattaya) och Songkhla (Hat Yai). Evenemanget förstärker Thailands image som en av världens sex populäraste shoppingdestinationer. Mer än 10,000 80 fantastiska erbjudanden erbjuds i de sex städerna, inklusive shoppingrabatter på upp till XNUMX %.

PEAK Sukhothai
17-18 juni 2023, Ramkhamhaeng National Park, Sukhothai

Peak, Sukhothai-loppet erbjuder löpare en chans att erövra Khao Luang, på 1,200 1 meter över havet, den högsta toppen i Sukhothai-provinsen. Tävlingen äger rum på en spårväg och har fyra kategorier som börjar med 3.5 Peak som har en klättringssträcka på cirka 950 km, sammanlagd höjd på 7 meter och total distans på över 2 km. 3 Peaks-kategorin är dubbelt så stor, 24 Peaks-kategorin tre gånger så här, och Peak XNUMXh-kategorin är så många gånger som en löpare kan göra.

Khao Prathap Chang Trail 2023
17–18 juni 2023, Baan Chom Buengs litterära botaniska trädgård, Ratchaburi

Khao Prathap Chang Trail 2023-evenemanget omfattar 3 km, 10 km, 25 km, 35 km och 50 km tävlingsdistanser som alla äger rum den 18 juni, medan det också finns en 3 km löpning för barn under 12 år. dagen innan den 17 juni.

HATYAI 21 Run Awakening
18 juni 2023, Hat Yai, Songkhla

Songkhla-provinsen och den privata sektorn arrangerar tillsammans HATYAI 21 Run Awakening-loppet med syftet att göra det till ett löparevenemang i världsklass. Loppet kommer att starta och sluta före 60:anth Jubileumsfirande av Hans Majestät Konungens tillträde till Throne International Convention Center, med ett totalt banavstånd på 21.1 km.

Bun Luang och Phi Ta Khon-festivalen 2023
23–25 juni 2023, Dan Sai District, Loei

Även känd som Spökfestivalen, är detta unika firande fullt av färg, kultur och tradition. Dess mest välkända inslag är den storslagna Phi Ta Khon-paraden av lokalbefolkningen som dansar och slår poser medan de bär enorma masker gjorda av snidade kokospalmer, toppade med flätade ångbåtar av klibbigt ris för att få dem att framstå som högre och mer groteska.

Aktiviteter på den första dagen inkluderar materbjudanden till munkar, en ceremoni för inkallande av sprit, kulturell ceremoni och scenframträdanden. Dag två är festivalens officiella invigningsceremoni framför Dan Sai District Office, en kallelse av sprit och Phi Ta Khon-paraden, meritframställning och avfyring av bamburaketer. Dag tre kommer att hållas 13 på varandra följande buddhistiska predikningar vid Phon-Chai-templet, och paradering av på varandra följande buddhistiska predikningar i alla byar i Dan Sai-distriktet.

Phuket Peranakan Festival 2023
23-25 ​​juni 2023, Gamla stan, Phuket

En internationell parad i karnevalstil längs en sträcka på över 1.2 km och med mer än 700 deltagare och 20 processioner, som visar upp det rika arvet och traditionen i Gamla stan och Phukets Peranakan-historia. Andra föreställningar inkluderar en ljus- och ljudshow. Lokala invånare och besökare uppmuntras att klä sig i traditionella Baba- och/eller Kebaya-dräkter.

Bangsaen Grand Prix 2023
27 juni–2 juli 2023, på Bang Saen Beach, Chon Buri

Bangsaen Grand Prix är det ikoniska loppet i B-Quik Thailand Super Series (TSS) Asian Circuit racing-mästerskap med kategorierna FIA GT3, GTM, GT4, turistbilar, produktionsbilar, miljöbilar och lastbilar. TSS bildades 2013 och är i år på sin elva platsth säsong. Bangsaen Grand Prix äger rum på en FIA-sanktionerad 3.7 km gatubana och kommer att innehålla över 100 deltagande bilar.

Observera att anmälningar till de flesta löparevenemang är stängda, men besökare kan njuta av den roliga atmosfären på varje plats.

=====================

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fyra år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.