Move Forward Party lovar rättsligt skydd för registrerade thailändska cannabisföretagare och odlare

FOTO: Siam Rath

Nationellt —

Move Forward Party (MFP) biträdande ledare Sirikanya Tansakun bekräftade torsdagen den 25 maj att registrerade marijuanaodlare och företagsoperatörer skulle vara lagligt skyddade även när den nya regeringen åter listar marijuana som narkotika.

Vid gårdagens presskonferens sa Sirikanya, en blivande handelsminister för MFP, att MFP:s mål med att återutnämna cannabis på narkotikalistan är att tillåta polisen och Narkotikakontrollstyrelsens kontor att arbeta fullt ut för att kontrollera missbruket av cannabis, ett arbete som har lämnats ogjort av den tillfälliga regeringen.

Målet skulle inte vara att helt förbjuda eller stänga ner alla cannabisföretag och börja arrestera och debitera användare, enligt Sirikanya.

Efter att ha använt en ministerförordning från ministeriet för folkhälsovård för att återföra växten på listan, kommer den nya regeringen sedan omedelbart att anta nya lagar för att kontrollera användning, produktion, odling och import och export av marijuana, samtidigt som den skyddar för närvarande licensierad registrerad marijuana odlare och företagare gillar apotek lagligt.

Sirikanya sa: "Jag insisterar på att cannabisföretagare och marijuanaodlare också kommer att skyddas och tillåtas att göra sitt jobb som vanligt så länge de har registrerat sig och har tillstånd att göra det. Ett korrekt tillkännagivande kommer att utfärdas för att säkerställa detta och brottsbekämpning kommer att vara på samma sida."

Hennes bekräftelse följde på växande oro bland många grupper av cannabisrelaterade företagare och odlare, efter att koalitionspartnerna ledda av MFP sa i samförståndsavtalet att de skulle återföra cannabis som narkotika.

A marijuana återförsäljare i Nonthaburi-provinsen sa till thailändska medier att det skulle vara "utmanande" för marijuana att bli helt olagligt igen eftersom en stor grupp av den thailändska befolkningen nu använder marijuana för medicinska och visserligen rekreationsändamål och miljontals thailändare odlar nu växter hemma.

Om marijuana blev ett kontrollerat ämne igen skulle det drastiskt påverka de som litar på det för medicinska tillstånd, som barn med epilepsi som behöver CBD-olja, sa företagsägaren. Att försöka böta eller arrestera miljontals thailändare med en liten mängd marijuana kan dessutom vara en logistisk mardröm.

Det fanns också en betydande oro för att en del korrupta poliser skulle kunna rikta in sig på utländska användare och turister av marijuana för utpressning med orimliga avgifter och hot om fängelse, som vaping, om de återupptas som narkotika.

Ms Sirikanya såg dock till att företagare och marijuanaodlare som har registrerat sig ordentligt hos regeringen att de inte borde vara oroliga.

Hon undvek att direkt ta itu med frågan om cannabis för fritidsändamål och tog inte omedelbart upp farhågor om att om växten gjordes till ett narkotika skulle det innebära att kunder eller användare kunde bli måltavla. Men hon uppgav att syftet med att göra det till ett narkotika var att tillhandahålla en tillfällig rättslig ram för reglering och främst att stoppa olicensierade gatuförsäljare och smuggling/olaglig import, inte att slå ner på användare eller stänga företag.

Med över 12,000 XNUMX licensierade cannabisföretag, miljontals odlare och registreringar, och en turistfavorit, kommer försäkringarna att behövas. Vissa företag är fortfarande försiktiga och är rädda för att i samma ögonblick som anläggningen återlistas som ett narkotika, kan ett tillslag fortfarande ske, och påpekar att det är juridiskt möjligt.

Move Forward Partys plan att tillåta nuvarande företag som är licensierade att förbli öppna har inte tillfredsställt alla, som den framstående anti-cannabisaktivisten och före detta politikern Chuwit. Han fortsätter att kräva, som vi behandlade här, att alla apotek ska stängas inom 100 dagar efter bildandet av den nya regeringen och ett fullständigt förbud mot all rekreationsanvändning.

Detta verkar dock osannolikt, eftersom MFP fortsätter att lugna nervösa investerare, användare, bönder och företagare.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.