Vad är nästa för Thailands politiska framtid efter valet

FOTO: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

Nationellt —

Även om Thailands allmänna val resulterade i en heroisk seger för Move Forward Party, är deras försök att bilda en koalitionsregering kanske inte helt enkelt efter att vissa medlemmar i överhuset (senaten) gjort klart att de inte kommer att rösta på partiets premiärminister. kandidat som landets 30:e premiärminister.

Enligt den nuvarande konstitutionen får de 250 senatorerna som utsetts av det nu nedlagda National Council for Peace and Order (NCPO) gå med i parlamentsledamöter för att välja en premiärminister i parlamentet.

Detta kommer att vara andra och sannolikt sista gången de kommer att delta i valet av premiärministern med underhuset. I valet 2019 röstade senatorer tillsammans med parlamentsledamöter för att general Prayut Chan-o-cha skulle bli premiärminister.

Move Forward Party (MFP) har nu sammanlagt 310 parlamentsledamöter bestående av fem tidigare oppositionspartier och ett nytt parti. Utan stöd från senaten med 250 ledamöter kommer de att behöva samla så många som 375 parlamentsledamöter eller hälften av hela parlamentet (750) för att gå förbi senaten för att framgångsrikt nominera Pita Limjaroenrat, ledare och enda premiärministerkandidat för Move Forward, till premiärminister. minister.

"En premiärminister måste visa lojalitet mot den kungliga institutionen", sa senator Kittisak Rattanawaraha med hänvisning till Move Forwards kampanj för att ändra den kontroversiella lagen om majestet. Detta indikerade att han, som senator, kanske inte skulle rösta på Pita eller avstå från att rösta när det är dags att välja en premiärminister.

Några andra senatorer som Pornthip Rojanasunan gjorde det också klart att hon skulle avstå från att rösta, med hänvisning till sin oro över MFP:s avsikt att ändra majestätslagen. Hon sa att MFP inte borde blanda sig i sådana ömtåliga och kontroversiella frågor.

Med 310 röster i handen sa många analytiker att MFP borde begära stöd från Bhumjai Thai Party, cannabisförespråkaren och partiet som kom på tredje plats i valet. Bhumjaithai har ungefär 70 parlamentsledamöter och kan ge MFP majoriteten utan att behöva godkännande från senaten. Det fanns dock inga samtal mellan de två fraktionerna vid presstid, och Anutin Charnvirakul, partiledare, sa att han skulle vänta på officiella valresultat inom sextio dagar innan han fattade några beslut.

De två partierna har också betydande skillnader, där Bhumjaithai sannolikt inte kommer att stödja Lese Majeste-ändringar och MFP säger, officiellt i alla fall, att de var emot marijuana och ville att det skulle återföras som ett narkotika, endast används av strikta medicinska skäl.

Oavsett resultatet har en nedräkning till en ny era officiellt börjat.

Från och med nu kommer Thailand att gå igenom de fem nästa stegen enligt följande:

  • Juli 13th

Sista datum för tillkännagivande av valkommissionen om det officiella resultatet av det allmänna valet

  • Juli

Efter resultatet kommer representanthuset att välja en ny talare.

  • Augusti

Parlamentet kommer att välja en ny premiärminister.

  • I slutet av augusti

Ett nytt kabinett bildas och den tillfälliga regeringen avgår.

Den nya premiärministern skulle också behöva officiellt godkännande från hans kungliga majestät kungen även om detta vanligtvis är en formalitet.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Har du ett allmänt nyhetstips, pressmeddelande, fråga, kommentar, etc? Vi är inte intresserade av SEO-förslag. Maila oss på [e-postskyddad]

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.