Thailands allmänna val 2023 har det högsta valdeltagandet i historien, 168 officiella klagomål inlämnade

Thailand -

Den thailändska valkommissionen (EC) sa måndagen (15 maj).th) att 75.22 procent av thailändarna deltog i en valröst, vilket är det högsta rekordet i Thailands historia.

EG utreder dock 168 officiella klagomål inför valet.

Vår tidigare historia:

Totalt gick 39,293,867 52,238,594 75.22 thailändare till valet av XNUMX XNUMX XNUMX thailändare som har rösträtt vilket är XNUMX procent.

EG:s ordförande, Mr. Ittiphon Boonprakong, berättade för thailändsk press. "Antalet väljare är det högsta i historien på sju allmänna val tidigare. 2019 var antalet väljare i snitt 74.87 procent. Det höga antalet väljare är ett gott tecken på att människor deltar i politiken vilket har gjort valet meningsfullt.”

"Men totalt har 168 klagomål lämnats in över valet. Av dessa är 58 klagomål gällande påstådda röstköp, 18 klagomål gäller förtal och XNUMX klagomål rörde regeringstjänstemäns påstådda olagliga handlingar. Resten av klagomålen gällde diverse ärenden. Under tiden har sju personer gripits för att ha sålt alkohol under det lagliga försäljningsförbudet för röstningstider, förklarade Mr. Ittiphon.

"Under 2019 kom det 592 klagomål i valet, vilket var mycket fler än den här gången. Dessa siffror visar att vi har en god utveckling när det gäller att upprätthålla ett rättvist och opartiskt val”, tillade Mr. Ittiphon.

"Enligt lag måste EG officiellt tillkännage valresultatet inom 60 dagar. Men inom fem dagar kommer vi att kontrollera antalet korrigeringar fullständigt och undersöka eventuella klagomål”, noterade Mr. Ittiphon.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.