Legalisering av cannabis i Thailand: Vad är nästa steg för branschen efter val?

 Denna vecka hade TPN media en chans att prata med Ian från FRESH MEDIQ i Pattaya om framtiden för legalisering av cannabis i Thailand. Han erbjuder sitt unika perspektiv från att vara involverad i den medicinska cannabisindustrin och hjälpa till att avkriminalisera växten med den forskning som hans team utförde.

  1. Ian, låt oss få den största frågan ur vägen. Var ser du cannabislagarna gå efter det thailändska valet?

Jag kan se cannabislagarna gå på ett av två sätt: antingen att vända tillbaka till en narkotikakategori 5 som det var förut eller att fortsätta i gråzonerna som det är nu. Det verkar som att alla politiska partier är splittrade i dessa två möjligheter.

  1. Som en ledande medicinsk cannabisklinik som stödjer thailändska bönder och använder örtagårdar i Thailand, hur stoppar Thailand det stora problemet med illegal import och stöder bättre den thailändska industrin som helhet?

Först och främst bör vi klargöra skillnaden mellan import och smuggling. Såvitt jag vet finns det bara 2-3 länder i världen som lagligt kan exportera cannabis – som Israel, Nederländerna och kanske Kanada. Om ett annat land inte kan exportera lagligt, hur kan då företag i Thailand importera lagligt? Jag är från USA och jag ser mycket cannabis i Kalifornien i Thailand. Låt mig försäkra er, Kaliforniens cannabis smugglas, inte importeras, eftersom det är federalt olagligt i USA att exportera cannabis.

Det enda sättet lokala thailändska odlare kan övervinna detta problem är genom statlig intervention genom att spåra frön till försäljning. Lokala thailändska odlare bör deklarera sina frön och deras avkastning bör registreras för att spåra mängden utbud. På så sätt kan illegala leveranser fångas om de granskas. Det är så medicinska cannabisodlingar fungerar för närvarande, och det är redan så FRESH MEDIQ fungerar, men dessa regler tillämpas inte för alla nya företag som säljer cannabis just nu.

Här är ett exempel från verkligheten: den medicinska cannabisfarmen har ett kontrakt med regeringen för X mängd frön och X mängd växter per år. Varje gång FRESH MEDIQ, återförsäljaren, beställer cannabis från medicinfarmen får vi en faktura med gårdens licensnummer och levererad kvantitet per stam. Återförsäljaren skickar sedan in formulär ภท 27, som återspeglar detta nya lager av cannabislager. Eftersom cannabisen säljs individuellt till patienter, skickar återförsäljaren in blankett ภท 28, som återspeglar den individuella försäljningen. Dessa två formulär måste förena och matcha lagret i varje butik för att förhindra illegal cannabis.

Dessa två formulär finns för närvarande på plats men inte upprätthålls eller granskas av myndigheter – det är därför illegal cannabis fortfarande är ett problem för den lokala thailändska marknaden. Att implementera ett spårningssystem för frö-till-försäljning och genomdriva det skulle eliminera illegalt importerad eller smugglad cannabis i Thailand.

  1. Ser du någon chans att Thailand gör cannabis till ett narkotika igen som en rädsla?

Ja, jag tror att det är 50 % sannolikhet att cannabis återgår till en narkotikakategori fem.

  1. Vilka förslag och input skulle du ha för regleringen av cannabis utan överreglering, vilket har skadat industrin i vissa amerikanska delstater?

Jag föreslår att du ställer in en högre inträdesbarriär.

Att sätta ett högre inträdesbarriär för odlare, grossister, återförsäljare och konsumenter skulle eliminera de oprofessionella aktörerna, och bara seriösa organisationer skulle fortsätta på cannabisområdet. Just nu verkar det som om vem som helst med ett bord på gatan kan sälja "medicinsk cannabis". Detta ord "medicinsk" respekteras inte av icke-medicinska institutioner. Detta utgör en fara för konsumenterna eftersom det är svårt att skilja säker cannabis från osäker cannabis (som tungmetall- och bekämpningsmedelskontaminerad cannabis) när varje butik påstår sig vara en certifierad medicinsk apotek. Förordningar bör ställa högre standarder och strängare krav för att öppna skyltfönster och odla cannabis för medicinskt bruk.

  1. Bör fritids cannabis tillåtas fortsätta och hur ska det regleras?

Jag känner att vi är delvis ansvariga för rekreationsproblemet nuförtiden eftersom vi försåg regeringen med mycket data som visade att cannabis var icke-livshotande, hade minimala biverkningar och är säkert att använda i höga doser. Tyvärr användes alla dessa uppgifter från de senaste 5 åren för att stödja avlistningen av cannabis som narkotika, och nu finns det fritidsanvändning överallt.

Jag är övertygad om att göra cannabis tillgängligt för alla. Cannabis har verkliga hälsofördelar, och jag har sett den positiva effekten av medicinsk cannabis under de senaste 5 åren. Medicinska patienter bör dock prioriteras framför fritidsanvändare.

Tidigare behövde förstagångsköpare av cannabis screenas med medicinska frågeformulär, och de var tvungna att underteckna ett informerat samtycke som förklarade riskerna och försiktighetsåtgärderna i samband med att använda cannabis. Denna process tog cirka 2-3 minuter för förstagångsköpare, men efter att de registrerats kunde de fritt beställa om antingen klinik eller online telemedicin.

Jag tycker att ett sådant här system för fritidsanvändare borde krävas när de köper för första gången i Thailand. Jag tycker att förordningen bör implementera en screening- eller registreringsprocess som kontrollerar fritidsanvändares ålder, hälsotillstånd och förståelse för hur man använder cannabis på ett säkert sätt innan man köper cannabis fritt i Thailand.

  1. En av de största farhågorna politiker säger att de har med cannabis är lättillgängligheten för ungdomar. Hur kan detta kontrolleras bättre?

Jag håller med om att det borde vara en allvarlig prioritering att hålla cannabis borta från barn. Enkla ID-kontroller på apotek skulle kunna lösa detta problem på mikronivå, men jag tror att makrolösningen skulle vara att reglera marknadsförings- och reklamaspekten av cannabis till ungdomar.

Jag tycker inte att 50 mg cannabis ätbara ska förpackas som godis och annonseras med tecknade serier. Dispensärer bör inte tillåtas använda Disney-karaktärer som maskotar som röker bongar i sin logotyp. Dessa är felaktiga varumärkesbudskap riktade mot ungdomar. Det gör att cannabis ser bekant och lekfull ut för barn när den bör riktas mer mot den vuxna konsumenten.

  1. Inte direkt relaterat till cannabis även om många använder vapes för att röka det...ska vapinglagarna tittas på eller ändras också och legaliseras?

Faktiskt visar forskning att förångning av cannabis är den hälsosammaste metoden att konsumera. Nu är inte alla vaporizers gjorda på samma sätt. Vissa förångare använder ett bly- eller kadmiumbaserat värmeelement som kan släppa ut tungmetaller i ångan och orsaka giftig exponeringsrisk. Jag blir kontaktad av kinesiska tillverkare av förångare varje vecka och de billiga priserna är attraktiva, men alla är produkter av låg kvalitet som utgör hälsorisker för våra patienter, så vi har för närvarande inte lager eller distribuerar några förångare.

Jag stöder legaliseringen av medicinska vaporizers som de tysktillverkade STORZ & BICKEL-enheterna. Thailand skulle också kunna följa Israels exempel och tillverka sin egen medicinska vaporizer för godkända återförsäljare inom landet.

  1. Vi har årtionden av stigma och propaganda som med rätta har skrämt många politiker och människor mot marijuana. Hur mognar den nya cannabisindustrin och ändrar detta samtidigt som man tar itu med genuina problem?

Cannabis behöver fler professionella förespråkare för att hjälpa till att förändra det negativa stigmat kring branschen. Detta är en del av anledningen till att vi på FRESH MEDIQ har varit mer högljudda om cannabis på sistone eftersom det behöver mer professionell representation.

Det gör mig upprörd att se BBC, CNN, ABC och andra världsnyhetsnätverk som täcker illegala cannabisbutiker på gatan. Thailand har presenterat den fula sidan av cannabis för världen med Bob Marley-utseende förespråkare som talar på landets vägnar. Jag tror att cannabis har problem med att mogna på grund av utseendet och vibbarna som denna typ av gatuanvändning av cannabis ger ifrån sig.

Vi borde använda professionella organisationer för att representera cannabisrörelsen i Thailand. Jag tycker att Government Pharmaceutical Organization (GPO), Westland Herb Cannabis Farm och andra statliga institutioner borde ha varit ansiktet utåt för cannabis i Thailand... inte Get High Shop på Soi Shady.

Om vi ​​vill förändra det negativa stigmat kring cannabis och hjälpa cannabisindustrin att mogna, då måste vi börja representera branschen mer professionellt. Vi kan ta itu med genuina problem och bättre informera allmänheten om våra förespråkare var riktiga cannabisproffs som Dr. Nuttamon Le Men MD som byggde grunden för var vi är inom cannabis idag.

  1. Långsiktigt, 3-5 år, var ser du cannabis som en industri i Thailand? Kan möjligheten att USA avslutar ett federalt förbud hjälpa?

Om USA avslutar det federala förbudet mot cannabis kommer import- och exportdynamiken att explodera i Thailand. I USA skulle thailändsk cannabis anses vara exotisk och en specialprodukt. I Thailand anses cannabis i USA vara den högsta kvaliteten. Jag kan se både USA och Thailand gynnas av att häva det federala förbudet mot cannabis och öppna dörren för laglig global handel.

Långsiktigt ser jag att Thailand är ledaren för cannabis i hela Asien. Jag kan se andra sydöstra asiatiska länder samråda med Thailand för att lansera medicinsk cannabis i deras land. Om 3-5 år borde förvirringsdammet lägga sig och cannabisindustrin borde kunna växa systematiskt och fungera som ett exempel för andra länder som vill legalisera.

Om du vill lära dig mer om FRESH MEDIQ eller besöka dem personligen, tryck eller klicka här för mer information.

KONTAKT INFORMATION:

ÖPPET Måndag – Lördag 10:00 – 7:00

 Telefon engelska: 092 971 5159

Telefon Thai: 092 471 9159

Tryck HÄR för deras Facebook

E-post: [e-postskyddad]

KARTA HÄR, KLICKA ELLER KNAPPA

Kontakta dem via deras hemsida HÄR

Vår tidigare bevakning av FRESH MEDIQ finns här.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.