Thai expert förklarar höga elräkningar i Thailand

Nationellt —

Praiphon Koomsub, tidigare dekanus för fakulteten för ekonomi vid Thammasat University, förklarade en ökning av de thailändska elräkningarna nyligen.

Han sa att ökningen faktiskt började i slutet av 2022, men folk erkände det inte förrän i mars till april när vädret blev betydligt varmare, vilket ledde till en ökning av elförbrukningen och därmed en ökning av elräkningen.

Dessutom, i början av detta år, justerade regeringen bränsletaxan, vilket ytterligare ökade priset.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina spelar också en roll, eftersom det får bränslepriserna, särskilt råolja och naturgas, att skjuta i höjden. Thailand är beroende av naturgas för 60 % av sin elproduktion, även om landet kan producera en del gas från Thailandsbukten. Men landet behöver fortfarande importera en betydande mängd flytande naturgas (LNG), som för närvarande har ökat med 20 % på grund av kriget.

Det finns också ett problem med kostnaden för att betala för överskottsreservel.

Praiphon sa också att även om överskott av reservkraft inte säljs in i systemet, måste elkonsumenter fortfarande bära bördan av att betala för det till privata kraftbolag. Detta är en annan faktor som bidrar till den höga kostnaden för el, även om det inte är lika mycket som de första orsakerna som nämndes, sa han.

Överskottet av reservelproduktion beror på ett planeringsfel, enligt Praiphon. Före covid-19-pandemin förutspåddes elanvändningen öka i takt med Thailands ekonomiska tillväxt, så regeringen hade beslutat att investera i fler kraftverk genom offentlig-privata partnerskap (PPP).

När privata investerare byggde fler kraftverk enligt den ursprungliga planen inträffade covid-19-pandemin och ekonomin krympte under ett år och växte knappt ett år till. Som ett resultat var den faktiska elanvändningen lägre än förutspått före pandemin. Därför floppade investeringen i kraftverk, vilket resulterade i en överskottsproduktion av el.

"Det var ett misstag som inte kunde undvikas eftersom covid-19-pandemin var oförutsägbar," sa Praiphon.

När det gäller lösningar borde regeringen hitta mer pengar för att subventionera elkostnader liknande när den lanserade en politik för att kontrollera dieselpriserna. Praiphon sa dock att han inte ville se myndigheterna lägga för mycket pengar på denna fråga, eftersom statsbudgeten redan har underskott.

En annan utväg är att justera hur elpriserna beräknas, ändra reservplanen för elproduktion och ändra bränslet som används i elproduktionen.

På lång sikt bör regeringen öka konkurrensen inom kraftindustrin och skapa en oberoende byrå för att övervaka landets elproduktion och inköp, sa Praiphon.

På kort sikt är det dock osannolikt att några förändringar kommer att ske på grund av valet i Thailand förrän en ny regering har valts och etablerat sig, vilket kan ta några månader.

thailändska val är satta till andra helgen i maj och det kommer också att finnas alkoholförbud som kommer att stänga barer.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/