Psi Scott och teamet ska försöka en vågad simtur på 70 kilometer över Andamansjön för att öka medvetenheten om marin bevarande och plastminskning

Pressmeddelande

Bangkok, 26 april 2023 – Andamansjöns världsberömda landskap är bakgrunden till ett historiskt havsvårdsevenemang med titeln "Sea You Strong: Stop Abusing the Sea" som äger rum 28-29 april i södra Thailand. Eventet för att öka medvetenheten leds av Psi Scott, som kommer att simma 70 kilometer över Andamansjön, tillsammans med 36 frivilliga. Den krävande och potentiellt rekordsättande simningen kommer att ta laget från Krabi till Phang Nga till Phuket, och kommer att streama på Facebook Live.

Detta simäventyr skapades av Sea You Strong, en icke-statlig organisation (NGO) fokuserad på att bevara och skydda marina ekosystem. Detta Andaman-evenemang syftar till att öka medvetenheten om vikten av havsvård, att minska plastföroreningarna i våra hav och, som arrangörerna säger, "mana till rättvisa och återföra naturen till havet."

Till skillnad från andra evenemang av det här slaget är uppdraget inte att be om donationer, utan snarare att inspirera allmänheten att utveckla en anda av havsbevarande och inspirera till kollektiva åtgärder för att skapa en hållbar framtid för planeten. Sea You Strong-teamet är ett litet men duktigt team, som aktivt deltagit i att städa stränder, klippor och olika vattendrag, samt ta bort alla typer av avfall, särskilt plastföroreningar.

Med inblandning av Psi och de frivilliga simmare ser Sea You Strong-teamet denna provinsöverskridande utmaning som en hjälp att lyfta fram plastens farliga inverkan på livet i havet. NGO pekar på dessa hot som särskilt oroande:

  • Plastföroreningar påverkar marint liv och miljö avsevärt. Marina djur förväxlar ofta plast för mat, vilket leder till förtäring, intrassling och död
  • Plastföroreningar utgör också ett betydande hot mot miljön. När plastskräp bryts ner till mindre partiklar som kallas mikroplast, kan de tränga in i näringskedjan och ta sig in i kropparna på större marina djur och så småningom människor
  • Mikroplaster har hittats i skaldjur, salt och till och med kranvatten, vilket ger upphov till oro för potentiella hälsoeffekter på människor, även om forskning på detta område fortfarande pågår

"Havsbevarande är avgörande för vår planets framtid eftersom haven spelar en viktig roll för att stödja livet på jorden. De reglerar klimatet genom att absorbera och omfördela värme, producerar mer än hälften av världens syre och ger en kritisk livsmiljö för en mängd olika arter” Psi Scott, grundare av Sea You Strong.

Psi Scott, ledaren för denna historiska simtur, och som många lokalbefolkning kallar "Aquaman", är känd för sitt deltagande i kortfilmen "Merman: Ocean Pollution." Faktum är att 26-åringen har varit involverad i marina projekt i många år. Psi är exalterad inför det kommande Project Sivasamut eftersom det skulle sätta ett nationellt rekord för individuella distanser och lagdistanser om utmaningen möts.

Psi uppmuntrar supportrar att logga in på Facebook Live för att delta i evenemanget och dela det med vänner, eftersom det strömmar under det två dagar långa äventyret. Han tillägger ”för tre år sedan stod jag och samlade sopor på stranden ovanför kanalen i Krabi. Sedan dess har vi arbetat tillsammans med tre provinser som vi älskar. Jag vill göra alla stolta med detta evenemang och ge Thailand en chans att se och uppleva likheten mellan havsdjur och människor i denna simtur”

---------------------------

Om Sea You Strong, NGO, och evenemanget

Sea You Strong är en icke-statlig organisation som består av ett passionerat team dedikerat till att öka medvetenheten om marin bevarande genom att samla in skräp och genom att rengöra stränder, klippor och vattendrag.

  • För mer information om simningen och den icke-statliga organisationen, besök Facebook-webbplatsen: https://www.facebook.com/seayoustrong
  • The Sea You Strong: Stop Abusing the Sea-evenemanget börjar i Krabi och avslutas i Phuket
  • Eventets längd: 28–29 april 2023
  • För att streamas på Facebook Live on Sea You Strong Facebook

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.