Phuket Immigration avslöjar mer information om gula och röda kort-system för misskötande utlänningar

Phuket -

Phuket Immigration avslöjade för thailändska medier att två utlänningar fick röda kort och fyra utlänningar fick ett gult kort denna månad, mars 2023, hittills.

Phuket Immigration rapporterade att det finns totalt 181 utlänningar i den rättsliga processen i brottmål. De flesta av dem är ryska, franska, brittiska, Myanmar och kambodjanska. De flesta brottsfallen är i Patong.

De flesta fallen är rattfylleri, följd av övernattning, olaglig inresa i kungariket och arbete utan arbetstillstånd.

Enligt Phuket Immigration är systemet verkligen som en fotbollsmatch. Röda kort i sport betyder att man lämnar en idrottsplats, men när det gäller immigration innebär det att man drar in sitt visum och kräver att utlänningen omedelbart lämnar Thailand. Längden på ett inreseförbud till Thailand enligt regeln om rött kort varierar beroende på brottets svårighetsgrad.

Men många utlänningar känner inte till thailändsk kultur eller thailändska lagar, konstaterade Phuket Immigration. Som ett resultat hävdade många utlänningar när de arresterades eller berättade om straff baserat på deras beteende att de inte kände till lagen eller reglerna eller hävdade att ingen tydligt hade berättat för dem om lagarna eller reglerna. Många hävdade att de såg andra människor göra samma typ av brott eller regelöverträdelser och inte bli straffade och kände att de kunde göra det också eller frågade varför andra inte straffades och de blev det.

Phuket Immigration uppgav dock att den enda punkten i dessa fall var vad den gripna personen eller som hade problem hade gjort och inte andra. Phuket Immigration uppgav också att det var en besökares ansvar att vara bekant med lagarna i landet de reser till och inte i landet att specifikt informera varje turist eller utlänning individuellt om varje lag och förordning.

Phuket Immigration har satt upp ett mätverktyg för systemet med röda kort och gula kort. För första gången man gjorde något fel gav de dem gula kort som en varning och rapporterade deras beteende till konsulaten. Om de gör det igen kommer de att få röda kort. Deras visum kommer att dras in och kommer att deporteras som tidigare nämnts.

Från mars 1st till mars 15th, 2023 har fyra utlänningar som är två fransmän, en ukrainare och en svensk medborgare fått gula kort. Två utlänningar som är svenska och franska medborgare har fått röda kort och deras visum drogs in och de utvisades.

TPN noterar att detta system för närvarande endast används i Phuket som ett testprogram men om det lyckas kan det expandera till andra områden som är populära bland turister som Pattaya, Chiang Mai och Koh Samui.

Det finns dock fortfarande många frågor om kortprogrammet, till exempel vilka beteenden och förseelser som ger gula kort och vilka som inte gör det. Dessa frågor besvarades inte specifikt men Phuket Immigration sa att om utlänningar följde Thailands lagar och regler skulle de inte ha några problem.

Phuket Immigration noterade att baserat på statistiken de släppte jämfört med antalet turister att endast en extremt liten andel av turister och utlänningar någonsin skulle hamna i problem som anses lämpliga för ett gult eller rött kort.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2023!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.