Åsikt: Ingen vann efter det senaste debaclet över Covid-19-vaccinbevis för inresa till Thailand

Sociala medier, och media i allmänhet, i Thailand har under de senaste tre eller fyra dagarna dominerats av ett huvudämne - nödvändig dokumentation av bevis för att ha ett Covid-19-vaccin för att komma in i Thailand.

För att vara mer exakt var huvudfrågan plötslig förändring för många resenärer och sedan ständigt ändrade regler och riktlinjer under den gångna helgen som orsakade utbredd förvirring och frustration från resenärer.

I slutet, som framgår här slopades dokumentationskravet, men inte tidigare, vilket sannolikt orsakar många resenärer att ställa in sina resor helt och omfattande skada på turistnäringen.

Kravet kom ursprungligen in för att thailändska regeringstjänstemän, ledda av folkhälsominister Anutin Charnvirakul, ville "inte diskriminera" något land när det gäller att införa Covid-restriktioner. Detta var, för att vara mer exakt, att inte vilja diskriminera Kina för att undvika eventuella politiska frågor.

Kina förstås öppnade igen sina gränser för första gången på tre år den här veckan, vilket lät turismen och besökare flöda igen. Detta är goda nyheter för turistnäringen, på grund av att Kina utgör cirka trettio procent av de totala besökarna till Thailand från och med pre-covid, det största av alla länder.

Men med denna återöppning kom oro för en möjlig återupplivning av Covid-19 på grund av att Kina för närvarande lider av sitt första stora utbredda utbrott efter att ha hävt Covid Zero. Många västländer antog specifika restriktioner mot kinesiska turister som en försiktighetsåtgärd mot covid, vilket fick den kinesiska regeringen att reagera argt. Thailand ville desperat undvika detta problem samtidigt som det lugnade ner nervösa medborgare inför en möjlig ny våg av Covid.

Men i slutändan slutade försök att blidka ett land med mycket kort varsel bara irritera och reta nästan alla andra på grund av det plötsliga genomförandet av nya Covid-krav för alla med två dagars varsel.

Minimerare på nätet i kommentarer på sociala medier gjorde uttalanden som "Det är bara ett krav på vaccinsäkert" eller "Bara spruta" men detta misslyckades med att tillkännage att tillkännagivandet endast gjordes med några dagars varning och endast genom Thailands civila luftfartsmyndighet , undvika officiella meddelanden från Royal Gazette eller Thailands turistmyndighet. Om en resenär inte följt thailändska medier noga, vilket de allra flesta inte gör, skulle de inte ha haft någon aning om de nya kraven. Faktum är att rapporter om många förvirrade resenärer som avvisades att gå ombord på sina flyg på grund av att de inte hade eller visste att de var tvungna att ha dokumentation kring Covid dök upp. Många var vaccinerade men hade inga bevis med sig.

Eftersom tyngden av beviset på kraven enbart lades på flygbolagen i sista minuten, med ändrade regler och förordningar, bidrog detta bara till förvirring och massiv inkonsekvens med att resenärerna var offer.

Till slut fattade Thailand troligen rätt beslut och hävde kraven på vaccindokumentation, men ingen vann från detta debacle. Inte Thailand, vars image och rykte från turister skadades av den plötsliga flip-floppingen och vändningen. Inte turister, av vilka många lämnades med en bitter smak av situationen och många som fick sina drömresor inställda antingen på egen hand eller på grund av att flygbolag avvisade dem från ombordstigning. Inte ens Kina, eftersom hela händelsen kastade ett mörkt moln över vad som borde ha varit positivt, deras återkomst till Thailand efter tre långa år.

Kommer man att dra några lärdomar av denna enorma förvirring under de senaste dagarna? Det återstår att se, men baserat på tidigare meritlista är det osannolikt.
Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.